• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs/informer.rs

09.11.2017

09:26

PUTOVALI SU 10 SATI DO OGROMNE RUPE U OKEANU, a onda su zaronili i otkrili NEŠTO ŠTO NIKO NIKAD NIJE VIDEO!

Zanimljivosti

PUTOVALI SU 10 SATI DO OGROMNE RUPE U OKEANU, a onda su zaronili i otkrili NEŠTO ŠTO NIKO NIKAD NIJE VIDEO!

Podeli vest

Plava rupa (Blue Hole) u Velikom koralnom grebenu kod Australije, nedavno je istražila grupa ronilaca. Oni su zaronili u nju i otkrili čarobni svet korala

Blue Hole nalazi se 200 kilometara severoistočno od ostrva Dejfrim.

U pitanju je velika šupljina u morskom dnu koja je otvorena prema površini. Ona je okružen ostrvcima sačinjenim od krečnjaka ili od koralnog materijala. Nastala je tokom poslednjeg ledenog doba kada je nivo mora bio osetno niži nego što je danas.

Tokom vremena, dok je to područje bilo kopno, kiše i hemijski nagrizajuće materije rastopile su krečnjačko tlo i stvorile su velike špilje. Nakon nekog vremena svod tih špilja je popustio, pri čemu su nastale ovakve podmorske provalije. A s postepenim otopljavanjem nakon završetka ledenog doba, ove šupljine su se ispunile vodom jer je nivo mora počeo nezaustavljivo da raste.

RUS TVRDI DA JE ŽIVEO NA MARSU U PROŠLOM ŽIVOTU! Vanzemaljci su besmrtni, visoki 215cm i dišu ugljen dioksid!

"Independent" navodi da je Džoni Gaskel, morski biolog iz Australije, podelio na Instagramu fotografiju uz koju je dopisao:

"Plavu rupu su geolozi ranije opisivali navodeći da je možda starija čak i od čuvene Velike plave rupe u Belizeu. Ovo mesto je jedno od najslabije istraženih delova Velikog koralnog grebena. Kako bismo stigli do ovog mesta morali smo da putujemo 10 sati tokom noći da bi nas dočekalo savršeno vreme i savršena plima. I vredelo je".

Gaskel je nedavno za "Huffington Post" rekao da je ovu veliku podmorsku rupu otkrio tako što je pretraživao "Gugl" mape. I jednom kad je uočio nešto neobično, odlučio je da se tamo i uputi.

Otkriće zdravih korala u Plavoj rupi posebno je ohrabrujuće zbog toga što je Veliki koralni greben u protekle dve godine prošao dva razdoblja odumiranja, kada su povišene temperature mora dovele do toga da korali gube svoje alge koje im daju boju.

Tako dolazi do bleđenja koralja. Ukoliko temperatura mora na vreme opadne, korali mogu da prežive.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija