• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: inforemer.rs

23.11.2017

09:07

(VIDEO) UKLETI TITOV BROD! Godinama besciljno luta Atlantikom, PUN PACOVA KANIBALA!

Zanimljivosti

(VIDEO) UKLETI TITOV BROD! Godinama besciljno luta Atlantikom, PUN PACOVA KANIBALA!

Podeli vest

Čuveni brod Lyubov Orlova godinama luta Atlanskim okeanom, a poslednji put je viđen 2013. godine 1.000 kilometara od irske obale. Ekipa dokumentarca na "Science Channel-u" sada spekuliše da li je baš ovo brod koji se pre nekoliko dana nasukao na obali Kalifornije

MV Lyubov Orlova, brod koji je ime dobio po čuvenoj ruskoj pozorišnoj glumici, izgrađen je 1976. godine u brodogradilištu Kraljevica po narudžbini ruske kompanije Far Eastern Shipping iz Vladivostoka koja je imala nameru da ovaj ledolomac bude glavno prevozno sredstvo za ekskurzije po Antarktiku. 

- Sve na tim brodovima bilo je iz domaće proizvodinje. Čelik, brodski motori, nameštaj, instalacije. Jedino što su Rusi zahtevali na ovoj seriji putničko-teretnih brodova bilo je da navigacioni uređaji i kompletna oprema za kuhinju moraju biti njihovi. Čemu to, baš navigacija i kuhinja, nikada nismo dobili odgovor - rekao je za hrvatske medije Božidar Devčić, nekadašnji šef Tehničkog ureda.

Jugoslovenski brod godinama je uspešno odolevao i okrutnom Arktiku, pa je izdržao sve - od oluja do ledenih santi, a svoje zadatke uspešno je izvršavao sve do 2006. godine. Ipak, zbog dugova vlasnika kompanije koji su iznosili 251.000 dolara, brod je zadržan u luci St. Džon u Njufaundlendu 2010. godine. Dve godine kasnije prodat je kompaniji Neptune International Shipping koja je imala nameru da ga rasturi u delove. 

Kompanija Neptune International Shipping trebalo je da prebaci srećnu Orlovu do Dominikanske Republike gde bi rastavili brod i prodali što se prodati može. Samo dan nakon što je brod izvučen iz luke, posebno izrađenim tegljačem, puklo je sigurnosno uže. Posada tegljača bezuspešno je pokušavala ponovo da uhvatiti napušteni brod, ali visoki talasi i teški udari vetra su ih u tome sprečili.

Ubrzo je brod ušao u međunarodne vode i kanadsko Ministarstvo saobraćaja reklo je da on više ne predstavlja opasnost za kanadske kompanije zbog čega su ga napustili. U prethodnih nekoliko godina viđen je kako besciljno luta Atlantikom, a britanski tabloidi prenose da je brod vrlo verovatno prepun pacova kabinala koji proždiru jedni druge da bi preživeli. 

Brod jugoslovenske proizvodnje bio je težak 4.000 tona, a mogao je da preveze 110 putnika i članova posade. 

Da li je baš ovo brod koji se nedavno nasukao na obalu Kalifornije ostaje da vidimo...


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija