• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net/infomer.rs

23.11.2017

14:13

(VIDEO) PRONAĐENA TVRĐAVA STARA 3.000 GODINA NA DNU JEZERA! Arheolozi otkrili izgubljeni grad!

Zanimljivosti

(VIDEO) PRONAĐENA TVRĐAVA STARA 3.000 GODINA NA DNU JEZERA! Arheolozi otkrili izgubljeni grad!

Podeli vest

Izgubljeni grad star 3.000 godina pronašli su ronioci i istraživači u turskom jezeru Van

Na osnovu pronađenih spektakularnih ruševina veruje se da je tvrđava izgrađena za vreme antičke kraljevine Urartu, između devetog i šestog veka pre nove ere. 

Tvrđavu su otkrili arheolozi sa Juzunđu Jil Univerziteta u saradnji sa timom ronilaca. 

Ostaci tvrđave prostiru se u jezeru na površini od kilometar. Iako se vekovima nalaze pod vodom, na osnovu visine vidljivog dela tvrđave pretpostavlja se da su zidovi visoki između tri i četiri metra. 

 - Mnoge civilizacije i narodi naseljavali su oblast oko jezera Van. Nazivali su ga gornjim morem i verovali da krije mnogo misterija - navodi vođa tima Tasin Džejlan. 

 - Ovo otkriće nas je podstaklo da nastavimo u otkrivanju tajni ovog jezera starog 600.000 godina. Pravo je čudo naći tvrđavu pod vodom. Arheolozi će ispitati istoriju zamka, a onda dati informacije o tome -  dodao je. 

Urartu je bila antička kraljevina u Jermeniji na čijoj teritoriji se danas prostire deo Turske, Jermenije i Irana. Jezero Van se smatra važnim mestom za civilizaciju. 

 - Ono što do sada znamo, jeste da je zamak star skoro 3.000 godina - naveo je guverner Arif Karaman. 

To nije prvo otkriće u ovom jezeru. Prošle godine pronašli su stalagmite na površini od 2.253 metara kvadratnih. Ranije ove godine naleteli su na olupine ruskog broda za koji su mislili da potiče iz 1948. godine.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija