• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf

25.11.2017

18:54

​RENOVIRAO KUĆU I NAŠAO DAVNO KORIŠĆENI PONOS CARSKE RUSIJE: Pozvao policiju, koja je odmah nađene stvari odnela!

Zanimljivosti

​RENOVIRAO KUĆU I NAŠAO DAVNO KORIŠĆENI PONOS CARSKE RUSIJE: Pozvao policiju, koja je odmah nađene stvari odnela!

Podeli vest

http://informer.rs/vesti/drust...Ile Đorđiev (68) kada je odlučio da renovira deo stare porodične kuće, koja se nalazi u Ulici Maksim Gorki, nije ni sanjao da će naleteti na pravo blago koje je bilo ponos carske Rusije, ali i kasnije SSSR

Ovaj stanovnik Velesa u Makedoniji je tokom građevinskih radova na staroj kući, u udubljenju jednog od zidova, u četvrtak je pronađeno čak 18 revolvera marke "nagant" kalibra 7,62 mm, koje je pre 122 godine koristila ruska carska vojska, a kasnije turski askeri i makedonski komiti.

O svom otkriću vlasnik kuće Ile Đorđiev je obavestio policiju, koja je izvršila uviđaj i pokupila vredne revolvere.

- Nedavno je pao krov stare kuće, pa smo odlučili da je renoviramo. Dok smo rušili jedan zid između dve sobe pojavilo se udubljenje. Kada smo ga otvorili, u njemu su se nalazili stari pištolji, pa smo pozvali policiju. Pištolji su bili odlično očuvani, svi umotani u zavoje, osim jednog, koji je bio oštećen i zarđao. Na pištoljima se nalazio turski znak polumesec. Na zidu, u kome su bili sakriveni, nije bilo nikakvog obeležja koje bi ukazivalo da se tu nešto krije - izjavio je vlasnik kuće Ile Đorđiev za skopski portal sdk.mk.

MAKEDONOCI TRAŽE POMOĆ BUGARA DA SE REŠE SRBA: Pomozite nam U RATU PROTIV SPC, budite nam vi majka crkva!

Ni on, ni njegova supruga Sofija nisu ni sanjali da se u njihovom domu nalazi takvo istorijsko blago, iako je pre 20-tak godina, prilikom renoviranja drugog dela kuće, u njoj bila pronađena vreća puna metaka, ali puščanih.

- Moj otac je kupio kuću 1953. godine od poznatog makedonskog reditelja Trajčeta Popova, oca reditelja Stoleta Popova. Od koga su je oni pre toga kupili, ne znam, ali stariji žitelji Velesa su pričali da je tu, u mahali Megdan bilo Turaka koji su se posle odselili - kaže Đorđiev.

"Nagan M1895" ili "nagant M1895" je revolver koji je 1895. godine uveden kao standardno oružje oružanih snaga Ruskog Carstva, a u prvim decenijama je služio kao standardno naoružanje sovjetske Crvene armije.

KREĆE PODELA MAKEDONIJE! ALBANSKI DRUGI ZVANIČNI JEZIK U DRŽAVI! Zaev počeo realizaciju Tiranske platforme!

Ime je dobio po svom dizajneru, belgijskom inženjeru Leonu Nagantu, poznatom po tome što je dizajnirao Mosin-Nagan, standardnu brzometnu pušku ruske carske vojske, uvedenu nekoliko godina ranije. Revolver je naručen kao zamena za Smith & Wesson Model 3 i druge modele koji su koristili municiju sa crnim barutom.

U dobošu je imao 7 metaka posebno dizajniranih za taj model kalibra 7,62 mm, a specifičnost mu je bila u takozvanom plinskom zatvaraču koji je omogučavao veću preciznost i brzinu metka, kompenzirajući tako relativnu slabost municije.

Iako se relativno sporo praznio i punio, "nagan" je brzo stekao popularnost, pre svega zbog jednostavne konstrukcije ali i otpornosti na vlagu, zimu i druge vremenske prilike. Koristio se i u burnim revolucionarnim događajima, pa je upravo njime 1918. godine masakrirana ruska carska porodica.

U ranim godinama sovjetske vlasti, članovi vladajuće Partije su ga koristili kao svojevrsni statusni simbol, odnosno primanje revolvera sa petokrakom zvezdom se smatralo izuzetnom počašću.

Revolver "nagan" se proizvodio sve do Drugog svetskog rata, a iz vojne upotrebe je konačno povučen tek 1952. godine, ali se i nakon toga u upotrebi neko vreme zadržao u miliciji i sovjetskim bezbednosnim službama.

ZAEV OPTUŽIO PUTINA DA HOĆE DA GA UBIJE: Moskva odgovara da PREMIJER MAKEDONIJE NIJE SAV SVOJ i da iz svega stoji NATO!

Sudeći prema makedonskim narodnim pesmama, ove revolvere su koristili i komiti, a sa takvim pištoljem se 24. marta 1906. godine ubio poznati Bitoljski vojvoda Đorđi Sugarev kada su ga opkolili turski askeri u selu Paralovo. Njegova smrt je opevana u pesmi "Zaplakalo je Mariovo", koju je otpevla slavna Vaska Ilieva, a u poslenjim stihovima se pominje samoubistvo Đorđija Sugareva sa revolverom Nagan.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija