• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Klix.ba

12.12.2017

09:24

PLANIRATE DA PIŠETE DEDA MRAZU? U Santa Klozu svake godine stigne preko 20.000 pisama!

Zanimljivosti

PLANIRATE DA PIŠETE DEDA MRAZU? U Santa Klozu svake godine stigne preko 20.000 pisama!

Podeli vest

Svake godine ovaj gradić biva preplavljen sa više od 20.000 pisama upućenih Deda Mrazu. U gradu Santa Klozu u saveznoj američkoj državi Indijana tokom božićnih praznika veoma je radno. Svake godine ovaj gradić biva preplavljen sa više od 20.000 pisama upućenih Deda Mrazu

Grupa volontera, poznatih kao vilenjaci, svake godine vredno odgovara na svako pismo iz svih krajeva sveta, a zanimljivo je da im poštari dostavljaju čak i ona koja nemaju adrese, već su naslovljena samo "Za Deda Mraza". 

Neumorni "vilenjaci", njih oko 300, odgovaraju na svako pismo, a ponekad to bude i po 2.000 pisama dnevno. 

 - Neverovatno je usrećiti decu -  kaže 86-godišnja Pet Koč, glavni vilenjak u gradu. Ona se bavi pisanjem odgovora još od svoje 11. godine. 

 - Sedimo ovde, smejemo se i plačemo - priča Koč. 


"Stižu nam pisma dece u kojima njihovi roditelji napišu: 'Naučili smo da koristimo tutu pa se nadamo da će Deda doći' ili 'Prestali smo da sisamo palac'. Neka deca pišu veoma tužna pisma kao što je: 'Živim sa bakom, ali želim da budem sa svojim tatom'". 

A situacija bi bila sasvim drugačija da je ovaj grad zadržao svoje originalno ime: Santa Fe. Kada su 1850-ih godina njegovi stanovnici zatražili sopstveni poštanski broj, nastao je problem. Već je postojao grad Santa Fe u Indijani, a država nije dozvolila dva identična poštanska naziva. 

Tada je ovaj Santa Fe morao da promeni ime. Nakon puno javnih diskusija i pomalo svađa, uoči Božića deca su se spuštala niz snežne staze i uzvikivala "Santa Kloz", a odrasli su potom poručili: "Neka tako i bude". 

(VIDEO) SVE ŠTO OVA DEVOJČICA ŽELI ZA BOŽIĆ JE – da se naspava!

S godinama su pisma upućena Deda Mrazu počela da stižu u poštu ovog grada, a od 1914. počela je i praksa slanja odgovora. Na početku se radilo o malom broju pisama, pa odgovaranje nije zahtevalo preteran trud, međutim, kako je vreme prolazilo, broj volontera je rastao. Danas je slanje odgovora ozbiljan posao. 

Svaki odgovor koji šalju pisan je rukom i posebno upućen osobi koja je pisala Deda Mrazu, bilo da je to dete ili odrasla osoba. Volonteri koji se bave ovim poslom nekada i satima putuju kako bi izvršili preuzetu dužnost. 

"Povremeno nam majke opišu kako su se lica njihove dece ozarila kada su dobili odgovor od Deda Mrata. To je naša najveća nagrada", kaže volonterka Pet.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija