• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net/informer.rs

21.12.2017

13:05

(VIDEO) OVAJ PREDATOR JE ŽIVEO NA ZEMLJI PRE 500 MILIONA GODINA! Rođak paukova i škorpija

Zanimljivosti

(VIDEO) OVAJ PREDATOR JE ŽIVEO NA ZEMLJI PRE 500 MILIONA GODINA! Rođak paukova i škorpija

Podeli vest

Praistorijski predator, koji je pronađen u Kanadskim stenovitim planinama, drevni je rođak paukova i škorpija, pokazalo je najnovije naučno istraživanje

Stvorenje, poznato kao Habelia optata, živelo je u srednjem kambrijskom periodu, pre oko 508 miliona godina. 

Pojavilo se u "Kambrijskoj eksploziji", periodu zemaljske istorije u kojem su nastale mnoge današnje grupe životinja. 

Iako Habelia poseduje osobine koje su zastupljene kod mnogih modernih životinja, uključujući segmentirano telo i spoljašnji skelet ljuskara i insekata, naučnici još nisu sigurni kojoj porodici bi ovo biće moglo da pripada. 

(VIDEO) NAKON LEDENIH, POJAVILE SU SE I LETEĆE LOPTE! Šta se to POMERA NA NEBU?

Struktura tela Habelie najsličnija je paukolikim životinjama (Chelicerata). One poseduju helicere, zašiljeni par ekstremiteta u glavenogrudnom regionu koji im služi za ubadanje plena. 
Analiza fosila Habelie pokazala je da su ovi organizmi imali helicere oko usta. Osim toga, na glavi su imali čitav "arsenal različitog oružja", koje u kombinaciji sa njihovim izuzetno razvijenim nogama ukazuje na to da su bili neki od najveštijih lovaca na morskom dnu. 

Doktor Sedrik Arija, paleontolog sa Univeriteta u Torontu, kaže da su se ovi organizmi najverovatnije hranili trilobitima, drugim praistorijskim životinjama. 

 - Reč je o vrlo mobilnim organizmima, koji su kidali svoj plen -  objasnio je Arija. 


Habelia je mogla da naraste do 2 centimetra.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija