• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net/infomer.rs

23.12.2017

11:47

(VIDEO) PRONAĐENA NESTALA PODMORNICA PRVOG SVETSKOG RATA! Evo kako izgleda!

Zanimljivosti

(VIDEO) PRONAĐENA NESTALA PODMORNICA PRVOG SVETSKOG RATA! Evo kako izgleda!

Podeli vest

Prva saveznička podmornica Prvog svetskog rata, koja je proglašena izgubljenom pre više od 100 godina, konačno je pronađena

Trinaesta misija koja je, od 1976. godine, tragala za podmornicom Kraljevske australijske mornarice pod oznakom HMAS AE-1, uspela je pomoću podvodnog drona da primeti plovilo u vodama nedaleko od papuanskih Ostrva Vojvode od Jorka. 

Ostaci prodmornice, koji su ležali na dubini nešto većoj od 300 metara, pronađeni su prošle nedelje. Koliko je poznato, to je prvi put da su ostaci ove podmornice ikada viđeni od kada je isplovila iz garda Rabaul, na Papui Novoj Gvineji 14. septembra 1914. godine, mesec i po dana po izbijanju Prvog svetskog rata. 

(VIDEO) TESTIRAN NAJVEĆI AVION NA SVETU! Težak je 230 tona, a raspon krila mu je 117 metara!

Posada od 35 članova, koju su činili Australijanci, Novozelanđani i Britanci, nije uputila nikakav poziv za pomoć po isplovljavanju. Podmornica je pronađena u morskom području za koje je lokalno stanovništvo tvrdilo da se u njemu pojavljuje "čudovište", koje izranja i zaranja u vodu. 

"Brod i njegova posada, koji su u večnoj patroli još od 1914. godine, konačno su pronađeni", navodi se u saopštenju australijskog Ministarstva odbrane, koje pronalazak podmornice smatra "najznačajnijim otkrićem u pomorskoj istoriji Australije". 

Vlade Australije i Papue Nove Gvineje će zaštiti morsko područje na čijem dnu leži podmornica, kako bi stručnjaci mogli da utvrde šta je dovelo do potonuća 55 metara duge podmornice. 
Glavna pretpostvaka je da je trup pod pritiskom probušen tako što je podmornica udarila u greben. U tom periodu rata, jedino neprijateljsko plovilo u blizini bio je mali nemački izviđački brod.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija