• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92

01.01.2018

21:59

NASA NAJAVILA NOVE MISIJE: Roboti istražuju kometu i Titan

Zanimljivosti

NASA NAJAVILA NOVE MISIJE: Roboti istražuju kometu i Titan

Podeli vest

NASA planira da upotrebi robote za dve misije u okviru svog programa "New Frontiers" (Nove granice). Tokom jedne od njih biće potrebno uzeti uzorak kometa i doneti ga na Zemlju, dok druga predviđa istraživanje različitih delova Saturnovog meseca u potrazi za znacima života.

Prvu misiju, nazvanu CASEAR (skraćeno od Comet Astrobiology Exploration Sample Return), predvodi Stiv Skajres sa Univerziteta Kornel. Tokom te misije svemirska letelica će posetiti kometu Čurjumov-Gerasimenko, koju je nedavno istraživala Evropska svemirska agencija i pokupiti oko 100 grama uzoraka sa njene površine, koje će potom vratiti na Zemlju. 
Prikupljaće se organski sastojci koji čine gradivne jedinjenja života, kako bi naučnici mogli da proučavaju, a možda i da odgonetnu tajnu, uloge koju su komete igrale u nastanku života na Zemlji. 

Drugu misiju "Dragonfly" vodi Elizabet Turtl, iz Laboratorije za primenjenu fiziku "Džon Hopkins". Robot sličan helikopteru sleteće na površinu Saturnovog meseca Titana, koji se smatra najboljim kandidatom za život van Zemlje. Dvostruki kvadrokopter obići će nekoliko lokacija kako bi obavio više merenja. Između ostalog, proveriće od čega je površina, kakve slojeve ima te kakvi su atmosferski uslovi. 
Cilj NASA-inog programa "New Frontiers" je istraživanje planeta i tela u Sunčevom sistemu. Misije ovog programa ne koštaju više milijardi dolara, kao misije rovera "Curiosity Mars", već se obično kreću oko jedne milijarde, što je cena manjih misija "Discovery". 

Dosada su u sklopu tog programa osmišljene tri misije. Svemirska letjelica "New Horizons" prošla je prored planete Pluton, sonda Juno je u orbiti oko Jupitera, a svemirska letjelica OSIRIS-REx je na putu prema asteroidu sa koga treba da pokupi uzorke. 
NASA je, takođe, najavila dva koncepta misija kojima će biti dodeljena sredstva za tehnološki razvoj. "Enceladus Life Signatures and Habitability" za cilj ima razvoj tehnologija koje će sprečiti zagađivanje stranih svetova materijalima sa Zemlje, a "Venus In situ Composition Investigations" treba da poboljša instrumente potrebne za istraživanje stenovitih predela u negostoljubivim uslovima, kakvi vladaju na Veneri. 

Misije na kometu i Titan odabrane su među 12 prijedloga, na konkursu za važne svemirske misije koje bi trebalo da obave roboti. 
Finalistima je na raspolaganju godinu dana za usavršavanje ideja, procenu rizika i izradu završnog predloga. Pobjednik će biti odabran u julu 2019, a lansiranje je predviđeno za kraj 2025. godine.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17