• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srna

23.01.2018

15:11

NAUČNICI TVRDE: Mesec miriše na barut, a evo šta je sa SVEMIROM!

Zanimljivosti

NAUČNICI TVRDE: Mesec miriše na barut, a evo šta je sa SVEMIROM!

Podeli vest

Svemir miriše na automobilske trke - to je kombinacija vrućeg metala, gasova sagorevanja dizela i roštiljskog dima, a izvor takvog mirisa su umiruće zvezde, navode naučnici

Nusproizvod gašenja zvezda su spojevi neprijatnog mirisa - policiklični aromatični ugljovodonici. 

Ovi molekuli su rasuti po celom svemiru, kaže Luis Alamandola, osnivač i direktor Laboratorije astrofizike i astrohemije u Nasinom istraživačkom centru "Ames". 

List "Popularna nauka" navodi da su ti ugljovodonici navedeni i kao moguća osnova najranijih oblika života na Zemlji. 

(VIDEO) DOLAZI ASTEROID SUDNJEG DANA: Proleteće blizu Zemlje 4. februara, ako bi udario USLEDILA BI DECENIJA HLADNOĆE I MRAKA!

Policiklični aromatični ugljovodonici mogu se naći u uglju, nafti, pa čak i u hrani. 

Iako ljudi ne mogu da udahnu svemir kako bi osetili njegov čisti miris (reč je o vakuumu), kada astronauti izlaze iz Međunarodne svemirske stanice u "šetnju" ove čestice padaju na njihova odela na kojima se zadržavaju. 


Astronauti su nakon svemirske šetnje prijavili miris pregorelog ili prženog odreska. 

Reuters

Miris svemira toliko je izražen da je pre tri godine NASA zatražila od Stivena Pirsa iz kompanije koja se bavi proizvodnjom mirisa "Omega ingredijents" (Omega Ingredients) da obezbedi miris za trenažne stimulacije astronauta.

  - Nedavno smo napravili miris Meseca, a astronauti su ga uporedili sa barutom -  navodi Pirs. 

Naučnici navode da je Sunčev sistem posebno aromatičan, jer je pun ugljenika, a ima malo kiseonika. Baš kao kod automobila, ako nema dovoljno kiseonika, počne da se pojavljuje čađ i oseća se neprijatan miris. 

Zvezde bogate kiseonikom imaju aromu koja podseća na roštilj na ugalj, dok izvan Mlečnog puta mirisi mogu biti zaista zanimljivi, navode naučnici. U mračnim delovima svemira molekularni oblaci puni čestica sitne prašine imaju celu paletu mirisa - od slatkog šećera do sumporastog smrada trulih jaja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija