• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs /informer.rs

14.02.2018

14:52

ZDRAVO SVIMA, JA SAM ROMEO! Žabac bezuspešno godinama traži srodnu dušu

Zanimljivosti

ZDRAVO SVIMA, JA SAM ROMEO! Žabac bezuspešno godinama traži srodnu dušu

Podeli vest

Desetogodišnji žabac morao je da zatraži ljudsku pomoć u poslednjoj potrazi za svojom Julijom koja bi, bude li neuspešna, mogla značiti kraj postojanja. Romeo je poslednja žaba svoje vrste

Iz svoga akvarijuma u Prirodnom muzeju u Kokabambi, Romeo već godinama bezuspešno doziva partnerku.

- Ne želimo da izgubi svaku nadu - kaže Arturo Munjoz, naučnik iz udruženja Global Wildlife Conservation, koji je organizovao prikupljanje donacija za potragu za žabljom Julijom.

Novac će se iskorisiti za istraživanje bolvijskih potoka i reka kako bi se pronašla ženka vodene žabe sehuencas (telmatobius yuracare), endemske bolivijske vrste žaba.

Naučnici će pokušati sve da se s Romeom ne ponovi priča "usamljenog Džordža", poslednjeg primerka galapagoske kornjače, koji je uginuo 2012. godine, a s njim i cela podvrsta.

Vodene žabe sehuencas žive otprilike 15 godina, što znači da Romeu vreme curi.

Naučnicima je cilj da prikupe 15.000 dolara za Romea do Dana zaljubljenih. S tim ciljem žapcu je otvoren profil na Matchu, vodećem svetskom portalu za usamljena srca.

PENZIONER (79) položio vožnju da bi mogao da posećuje suprugu u bolnici

Romeo se tamo predstavio video snimkom na kom se hvali svojim plivačkim veštinama.

- Zdravo svima. Ja sam Romeo, vodena žaba iz Bolivije - govori seksi glas sa španskim naglaskom.

U njegovom statusu piše da je neženja i da nema dece.

- Sigurno se pitate šta žabac poput mene traži ovde? - nastavlja Romeo i dodaje:

- Pa, tražim srodnu dušu, baš kao i vi. Samo, moja situacija je malo.. hitnija.

Romea su pronašli pre deset godina.

- Znali smo da su sehuencas vodene žabe ugrožene, kao i mnogi vodozemci u Boliviji, ali nismo imali pojma da celu deceniju nećemo uspeti da pronađemo još jedan primerak - kaže Munjoz.

Romeo je sramežljiv tip koji se obično skriva ispod kamenja u svom staništu. Izlazi jedino u vreme hranjenja. Crvi i puževi su mu najdraže namirnice na jelovniku.

Prikupe li dovoljno novca, naučnici se nadaju da će moći da pokrenu deset ekspedicija na lokacije gde je vrsta nekada bila uobičajena, kao i u slična staništa, pa čak i tamo gde ih još niko nije tražio.

Ako ništa ne uspe, Munjoz ne isključuje mogućnost kloniranja s ciljem očuvanja vrste.

- Ako verujete u ljubav i želite pomoći starom žapcu, molim donirajte za moj cilj - završava Romeo svoju poruku na Matchu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija