• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: metro.co.uk/Informe.rs

26.02.2018

18:17

OPET NAS PLAŠE: Zemlja se sve više udaljava od Sunca!

Zanimljivosti

OPET NAS PLAŠE: Zemlja se sve više udaljava od Sunca!

Podeli vest

Sunce stari i kao i većina ljudi u srednjim godinama, počinje da slabi, zbog čega više ne privlači Zemlju kao ranije, piše Metro

Kako masa Sunca opada zbog odbacivanja spoljnih slojeva, sa njom opada i gravitacija kojom privlači planete, između ostalog i Zemlju.

U novom tekstu objavljenom u časopisu Nature Communications, naučnici su izračunali brzinu kojom se Zemlja udaljava od Sunca, i, na sreću, ona je prilično mala.

Vođa studije Antonio Đenova rekao je da se Zemljina orbita pomera svake godine. Zapravo, naša planeta je udaljena 150 miliona kilometara od Sunca, dodaje on.

Đenova navodi da Sunce gubi masu razbacujući čestice u obliku solarnog vetra. Kao rezultat toga, orbite planeta se pomeraju.

Pixabay

Dok Sunce "umire" – preteći da za pet milijardi godina postane crveni div koji "guta" planete, ostavljajući našu planetu da gori – Zemlja će biti 241 milion kilometara dalje od Sunca.

- Što je planeta dalja od Sunca, brže će se udaljavati. Saturn, koji je deset puta dalji od Sunca nego Zemlja, pomera se 14 centimetara godišnje - dodaje Đenova.

Đenova i njegov tim koristili su podatke NASA-ine sonde mereći uticaj Sunca na Merkur.

- Merkur je odličan primer i planeta za testiranje jer je veoma osetljiv na gravitaciju i Sunčevu aktivnost - istakao je vođa studije.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mikica Mikic

pre 6 godina

Sve dalje a sve toplije pa nije sunce friz

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija