• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs/informer.rs

04.03.2018

07:41

NEUNIŠTIVA NEMAČKA MARKA! Ne postoji već 17 godina, ali i danas možete da je promenite za dinare - EVO KOLIKO VREDI!

Zanimljivosti

NEUNIŠTIVA NEMAČKA MARKA! Ne postoji već 17 godina, ali i danas možete da je promenite za dinare - EVO KOLIKO VREDI!

Podeli vest

Širom sveta i dalje se čuva 169 miliona novčanica i 24 milijarde kovanica bivše nemačke valute!

Iako je u "penziju" otišla pre skoro 17 godina, nemačka marka je i dalje u opticaju. Neko ih čuva kao zlato, neko kao kolekcionarske primerke, a neko nije ni svestan da ih ima negde "zaturene" u nekoj kutiji, ili između dva lista stare knjige.

Širom sveta i dalje se čuva 169 miliona novčanica i 24 milijarde kovanica bivše nemačke valute u vrednosti od 12,9 milijardi maraka, ili oko 6,6 milijardi evra. Iako se većina ovog novca nalazi u nemačkim domovima, procenjuje se da se veliki iznosi mogu naći i u zemljama bivše Jugoslavije u kojima je marka jedno vreme bila drugo službeno sredstvo plaćanja.

Ako ste među listovima stare knjige ili u dedinoj slamarici pronašli ove novčanice, nemojte da ih bacate. Kada je uvođen evro Nemačka centralna banka je obećala da će novčanice i kovanice nemačke banke važiti zauvek i da se mogu zameniti za evro po utvrđenom kursu od 1,95583 maraka za jedan evro.

Pixabay

Ta "večnost" nemačke marke važi i u Srbiji, što se vidi i na kursnoj listi Narodne banke Srbije, gde se ova davno ukinuta valuta, i dalje kotira i to po ceni od 60,3445 dinara za jednu marku.

Zanimljivo je da se u Srbiji marke i dalje falsifikuju. Početkom prošle gpodine, među lažnim novčanicama dolara, evra i franaka, pronađene su i tri krivotvorene novčanice nemačke marke.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jure

pre 6 godina

Bosna ima valutu zvana konvertibilna marka koja ima vrednost navedenu u tekstu 1,95.... u odnosu na evro. I mi bi trebali preuzeti tu valutu jer iza nje stoji evropska banka.

Lala iz Banata

pre 6 godina

За две марке - купово сам..." Старке"...!!

88

pre 6 godina

Bila sam svedok promene ove vaute koja je dobila staus vanopticajne i koja ima svoj vek trajanja.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija