• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tportal.hr

07.03.2018

08:22

(FOTO) PI*KIN DIM! Ova fotografija umetnice Ane izazvala je pravu buru u Hrvatskoj!

Zanimljivosti

(FOTO) PI*KIN DIM! Ova fotografija umetnice Ane izazvala je pravu buru u Hrvatskoj!

Podeli vest

Ana Petrović (33) je multimedijalna umetnica iz Bjelovara, koja je na osiječkoj Umetničkoj akademiji diplomirala 2011. godine i na njoj trenutno radi kao asistentkinja. Rad "Pi*kin dim", koji je poslednjih dana digao veliku buru u Hrvatskoj, napravila je još kao studentkinja, 2010. godine

- Bilo mi je zanimljivo da se pozabavim tim izrazom, koji je toliko opštepoznat, ali se u široj javnosti ne koristi, jer je nepristojan. Lično mi je, svakako, bio zanimljiv iz pozicije žene, u tom trenutku mlade studentkinje u Osijeku, van umetničkog centra - kaže Petrović i dodaje da je umetnost tu da postavlja neugodna pitanja i da provocira.

- Danas vlada neka sasvim druga klima i taj je rad zapravo više izgovor - zaključuje Ana Petrović.



Fotografija je bila deo izložbe koja je trebalo da prezentuje 10 godina fotografije na osiječkoj Umetničkoj akademiji.

U javnosti se za slučaj pročulo pre nekoliko dana, kad je izašla vest o sednici Veća Muzeja likovne umetnosti u Osijeku, na kojoj su članovi od aktuelne direktorke MLU-a Jasminke Mesarić tražili da se oglasi oko razloga zbog kojih se traži njeno razrešenje. Među razlozima naveden je i "Pičkin dim", a problem je, sudeći po zapisniku sa sednice, to što je izložba "postavljena u vreme adventa (predbožićnog vremena).


Strah patrijarhata pred oslobođenim ženama

Leila Topić iz zagrebačkog Muzeja savremene umetnosti, kaže da su protesti i zgražavanja nad nagim ženskim telom "odraz mržnje i straha patrijarhata pred oslobođenim ženama".
- Međutim, bez oslobođenja žena nema slobodnog društva. Žene počinju da govore istinu o svojim telima - ova cenzura je samo još jedan oblik kontrole. No pasaran! - poručuje Topić.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

А ди је ..."ЦИГАРИЛОС" , молићу фино...?

Miloš

pre 6 godina

Ne bih se okrenuo za takvom. Samo se "oslobađajte" i "obadajte" i trk u tursku i Indiju po pare, a zna se kako.Takvo vreme došlo.

Miloš

pre 6 godina

Vidi se da je prava "umetnica" ova Ana Petrović. Prava "domaćica"!

caslav

pre 6 godina

O kakvom to zgražavanju patrijarhata ona govori. Ja ne znam ni jednog muškarca kome se ne sviđa žensko telo.

Aranđel

pre 6 godina

Lijepo, najljepše što je bog mogao stvoriti i napraviti !

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija