• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net informer.rs

19.03.2018

12:28

(FOTO) MUNJA JAČA OD HILJADU SUNACA: Šta se dogodilo čoveku koji je gurnuo glavu u akcelerator?

Zanimljivosti

(FOTO) MUNJA JAČA OD HILJADU SUNACA: Šta se dogodilo čoveku koji je gurnuo glavu u akcelerator?

Podeli vest

Akcelerator je mašina koja ubrzava čestice skoro do brzine svetlosti. Nastao je tridesetih godina prošlog veka, za istraživanja u nuklearnoj fizici, a doveo do otkrića novih čestica, poput Higsovog bozona

Ruski naučnik Anatolij Bugorski radio je sedamdesetih godina kao istraživač na Institutu za visokoenergetsku fiziku, u kojem se koristio sovjetski akcelerator zvani sinhrotron U-70.

Bugorski je 13. jula 1978. godine ubacio glavu u sinhrotron da proveri deo koji nije radio, kada se odjednom čuo neobičan zvuk, nalik "zap!".

Bezbednosni mehanizam akceleratora popustio je u pogrešnom trenutku, tako da je snop protona enormnom brzinom prošao tačno kroz naučnikovu glavu.

Uprkos tome što nije osetio bol, Bugorski navodi da je video "munju jaču od hiljadu Sunaca". Snop je pogodio zadnji deo njegove glave, prošao kroz njegov mozak, i izašao pored leve nozdrve.

Naučnikovo lice ubrzo je oteklo kao balon, pa je odmah odvezen u bolnicu, kako na lečenje, tako i na proučavanje, s obzirom na to da se do tada ništa slično nikom nije dogodilo.


U to vreme lekari su s razlogom verovali da će Bugorski umreti za nekoliko dana.

Doza radijacije koju je apsorbovala naučnikova lobanja meri se u grejevima. Jačina zraka koji je pogodio glavu naučnika iznosila je 2.000 greja pri ulasku, i 3.000 greja pri izlasku. Poređenja radi, apsorpcija više od 5 greja značila je smrt u roku od 14 dana.

Pošto se niko do tada nije susreo sa radijacijom u vidu protonskog snopa, lekari su se spremili za najgore. Ipak, Bugorski je poživeo znatno duže od nekoliko dana.

Štaviše, živ je i danas, i ima 75 godina. Ipak, ova nezgoda nije prošla bez posledica, piše Kjurioziti. Oko rupa koje su nastale na Anatolijevoj glavi, koža je u roku od narednih nekoliko dana počela da se ljušti.

Naučnik je izgubio sluh u levom uhu, a danas konstatno doživljava tinitus - osećaj zvuka u uhu bez odgovarajućeg spoljašnjeg nadražaja.

Leva strana naučnikovog lica takođe je na neki način ostala "zarobljena u vremenu". Dok se na desnoj nalaze bore, druga strana lica je savršeno očuvana.


Bugorski je do sada pretrpeo i šest tonično-kloničnih napada (kontrakcije udova, za kojima sledi njihovo opružanje zajedno sa lučnim krivljenjem kičme u trajanju od 10–30 sekundi), kao i apsans napade (fr. – pti mal, napad koji se odlikuje naglim početkom i završetkom u vidu prekida svesti i ispadom drugih mentalnih funkcija, uz minimalne motorne znake). Reč je o dvema vrstama epilepsije.

Naučnik je čak nakon nesreće uspeo da završi svoj doktorat, što je krajnje impresivno ako se uzme u obzir da se prvobitno smatralo da neće preživeti.

Oženjen je Verom Nikolajevnom, sa kojom ima sina Petra.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17