• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

22.03.2018

12:05

ZLATNA GROZNICA KOD KURŠUMLIJE: Tu negde je kralj Milutin sakrio basnoslovno blago!

Zanimljivosti

ZLATNA GROZNICA KOD KURŠUMLIJE: Tu negde je kralj Milutin sakrio basnoslovno blago!

Podeli vest

U selima oko Lukovske Banje kod Kuršumlije danas gotovo da nema meštanina koji nije išao u potragu za skrivenim blagom kralja Milutina, a jedan od njih je i 70-ogodišnji Miodrag Miletić koji je do sada, kako kaže, prekopao brda i doline

Legende i narodna predanja o skrivenom blagu kralja Milutina i napušteni rimski rudnici glavni su pokretači zlatne groznice u selima oko Lukovske Banje. Retko ko od meštana Štava, Mrče i drugih sela hoće javno da priča o potrazi za skrivenim blagom, a Miletić je agenciji Beta rekao da je od malih nogu počeo da traži blago.

- Tražio sam ga dok sam čuvao stoku, još kao mali i još ga tražim. Kopao sam krampom i budakom, gde god sam posumnjao da se možda nalazi - rekao je Miletić.

Legenda kaže da je kralj Milutin u selu Štava imao svoj letnjikovac, gde je boravio sa Simonidom. U okolini su srednjovekovni saski rudari kopali rudu izdvajali zlato, a zanatlije izrađivali nakit i druge predmete od zlata. Tu legendu potkrepljuju arheološka istraživanja - pronađeno je nekoliko topionica zlata, olova i srebra.

Miletić kaže da celo selo zna za ove podatke i da on, kao i ostali u selu, nasumice traži zlato. "Niko nema detektor ili neki drugi aparat. Ja lično tražim tako što lupam nogama ili nekim predmetom o zemlju - ako odzvanja, znači nešto ima zakopano. Nailazio sam mnogo puta na takva mesta".

ŠOK! OTKRIVENO 11 IZGUBLJENIH GRADOVA NA KOPAONIKU I RADANU: Posle ovog istorija Srbije više neće biti ista!

Miletić je rekao da zna da su drugi pronalazili zlato, a da je on samo jednom i to "slučajno".

- Odzvanjalo je na jednom mestu, kopao sam i otvorila se ogromna jama. Upalo mi jagnje, išao sam za jagnjetom, podzemnim prolazom skoro kilometar, ispod planine. Ništa nisam našao tada. Ali, kada sam kopao raku u zemlji iskopao sam jedan dukat i parče zlata, možda je od zuba - rekao je Miletić i dodao da je to sve što je pronašao u svom dugogodišnjem tragačkom pohodu.

Prema njegovim rečima, neki koji traže zlato imaju i mape.

- Ovi sa strane kad dođu, donesu nekakve aparate, svuda traže. Sve je prekopano, uzduž i popreko - naveo je Miletić.

Beta

Zlatnoj groznici je naročito doprinela zvanična potvrda geologa da u ovom kraju zaista ima zlatonosnih ruda. Inženjer rudarstva Nikodin Gilić kaže da su istraživanja pokazala da ruda zlata ima u okolini Lukovske Banje, na površinskim slojevima u obliku kvarcnih žica, kao i u ovdašnjim rekama i potocima.

Miodrag Miletić kaže da ne žali što je ceo život proveo tragajući za blagom, iako ga nije pronašao.

- Nikada neću odustajati od potrage za blagom kralja Milutina. Sigurno ga je ovde negde sakrio, to se prenosi s kolena na koleno, još od njegovog doba do danas - rekao je Miletić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Petković iz Brisela: Priština donosi političke odluke koje imaju za cilj proterivanje Srba sa KiM! Naš predlog ocenjen kao konstruktivan!
Politika

Petković iz Brisela: Priština donosi političke odluke koje imaju za cilj proterivanje Srba sa KiM! Naš predlog ocenjen kao konstruktivan!

U Briselu, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, završen je sastanak delegacije Beograda predvođene direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem, u kojoj su i finansijski eksperti, sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i njegovim timom. Očekuje se da je glavna tema današnjih sastanaka u Briselu bila odluka takozvane centralne banke Kosova da zabrani upotrebu dinara na KiM.

18.04.2024

14:27

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Odloženje suđenje za smrt nekadašnjeg direktora „Niteksa“: Okrivljeni motociklista mora na operaciju kuka
opravdano odsustvo?!

Odloženje suđenje za smrt nekadašnjeg direktora „Niteksa“: Okrivljeni motociklista mora na operaciju kuka

Suđenje Ivanu Jovanovuću (49) iz selja Voljčinca kod Žitorađe optuženom da je izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je smrtno stradao Mile Novaković (81), bivši direktor niške tekstilne firme „Niteks“, odloženo je danas pošto je okrivljeni posredstvom advokatice sudskom veću Osnovnog suda u Nišu dostavio izveštaj lekara u kome se navodi da ne može da prisustvuje ročištu zbog operacije kuka. Nastavak suđenja zakazan je za 4. jul.

18.04.2024

14:32

Sport

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija