• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

22.03.2018

12:05

ZLATNA GROZNICA KOD KURŠUMLIJE: Tu negde je kralj Milutin sakrio basnoslovno blago!

Zanimljivosti

ZLATNA GROZNICA KOD KURŠUMLIJE: Tu negde je kralj Milutin sakrio basnoslovno blago!

Podeli vest

U selima oko Lukovske Banje kod Kuršumlije danas gotovo da nema meštanina koji nije išao u potragu za skrivenim blagom kralja Milutina, a jedan od njih je i 70-ogodišnji Miodrag Miletić koji je do sada, kako kaže, prekopao brda i doline

Legende i narodna predanja o skrivenom blagu kralja Milutina i napušteni rimski rudnici glavni su pokretači zlatne groznice u selima oko Lukovske Banje. Retko ko od meštana Štava, Mrče i drugih sela hoće javno da priča o potrazi za skrivenim blagom, a Miletić je agenciji Beta rekao da je od malih nogu počeo da traži blago.

- Tražio sam ga dok sam čuvao stoku, još kao mali i još ga tražim. Kopao sam krampom i budakom, gde god sam posumnjao da se možda nalazi - rekao je Miletić.

Legenda kaže da je kralj Milutin u selu Štava imao svoj letnjikovac, gde je boravio sa Simonidom. U okolini su srednjovekovni saski rudari kopali rudu izdvajali zlato, a zanatlije izrađivali nakit i druge predmete od zlata. Tu legendu potkrepljuju arheološka istraživanja - pronađeno je nekoliko topionica zlata, olova i srebra.

Miletić kaže da celo selo zna za ove podatke i da on, kao i ostali u selu, nasumice traži zlato. "Niko nema detektor ili neki drugi aparat. Ja lično tražim tako što lupam nogama ili nekim predmetom o zemlju - ako odzvanja, znači nešto ima zakopano. Nailazio sam mnogo puta na takva mesta".

ŠOK! OTKRIVENO 11 IZGUBLJENIH GRADOVA NA KOPAONIKU I RADANU: Posle ovog istorija Srbije više neće biti ista!

Miletić je rekao da zna da su drugi pronalazili zlato, a da je on samo jednom i to "slučajno".

- Odzvanjalo je na jednom mestu, kopao sam i otvorila se ogromna jama. Upalo mi jagnje, išao sam za jagnjetom, podzemnim prolazom skoro kilometar, ispod planine. Ništa nisam našao tada. Ali, kada sam kopao raku u zemlji iskopao sam jedan dukat i parče zlata, možda je od zuba - rekao je Miletić i dodao da je to sve što je pronašao u svom dugogodišnjem tragačkom pohodu.

Prema njegovim rečima, neki koji traže zlato imaju i mape.

- Ovi sa strane kad dođu, donesu nekakve aparate, svuda traže. Sve je prekopano, uzduž i popreko - naveo je Miletić.

Beta

Zlatnoj groznici je naročito doprinela zvanična potvrda geologa da u ovom kraju zaista ima zlatonosnih ruda. Inženjer rudarstva Nikodin Gilić kaže da su istraživanja pokazala da ruda zlata ima u okolini Lukovske Banje, na površinskim slojevima u obliku kvarcnih žica, kao i u ovdašnjim rekama i potocima.

Miodrag Miletić kaže da ne žali što je ceo život proveo tragajući za blagom, iako ga nije pronašao.

- Nikada neću odustajati od potrage za blagom kralja Milutina. Sigurno ga je ovde negde sakrio, to se prenosi s kolena na koleno, još od njegovog doba do danas - rekao je Miletić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59