• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Hina/Informer.rs

23.03.2018

14:53

KRATKO ZATIŠJE: Jedan od najvećih PROBLEMA čovečanstva OPET RASTE!

Zanimljivosti

KRATKO ZATIŠJE: Jedan od najvećih PROBLEMA čovečanstva OPET RASTE!

Podeli vest

Ispuštanje štetnog ugljen-dioksida, vezanog za proizvodnju energije, ponovo je poraslo u 2017. godini nakon trogodišnje stagnacije, saopštila je u četvrtak Međunarodna agencija za energiju (IEA). Nova vest potvrđuje da svet ne ulaže dovoljno napora u borbu protiv klimatskih promena

Zbog snažnog poljoprivrednog rasta, globalna potražnja za energijom prošle godine porasla je za 2,1 odsto, konstatovala je agencija u najnovijem izveštaju. 
Oko 70 odsto te veće potražnje podmireno je iz fosilnih goriva - nafte, gasa i uglja – zbog čega je ispuštanje ugljen-dioksida vezano za proizvodnju energije poraslo na globalnom nivou za 1,4 odsto nakon tri godine stagnacije. 

Ostatak povećane potražnje uglavnom je podmiren iz obnovljivih izvora. 

- Značajan rast globalnih emisija ugljen-dioksida vezan za energiju u 2017. godini govori nam da trenutni napori u okviru borbe protiv klimatskih promena ni izdaleka nisu dovoljni
- konstatovao je u saopštenju izvršni direktor IEA-e Fejt Birol. 

- Na primer, dramatično je oslabio tempo poboljšanja globalne energetske efikasnosti, s obzirom na to da su tvorci mera stavili manji naglasak na to područje
- dodao je Birol. 

Ukupno povećanje emisije ugljen-dioksida potisnulo je u drugi plan značajna poboljšanja u pojedinim zemljama, uključujući i velikog zagađivača SAD koje su zabeležile najveći pad štetnih emisija zahvaljujući pojačanoj upotrebi obnovljivih izvora energije. 

Emisije su smanjene i u Velikoj Britaniji, Meksiku i Japanu, ističe IEA.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija