• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net informer.rs

28.04.2018

12:34

MORALNOST DR MENGELEA: Ekstreman eksperiment za ljudsku besmrtnost zgrozio javnost!

Zanimljivosti

MORALNOST DR MENGELEA: Ekstreman eksperiment za ljudsku besmrtnost zgrozio javnost!

Podeli vest

Svinjski mozgovi prvi put su uspešno očuvani u životu van tela tokom novog kontroverznog eksperimenta koji bi ljudima jednog dana mogao da omogući besmrtnost

Mozgovi više od stotinu svinja uspeli su da prežive do 36 sati nakon što su glave životinja bile dekapitovane, saopštili su istraživači sa Univerziteta Jejl. 
Novi eksperiment mogao bi da otvori put transplantaciji mozga i omogući ljudima u budućnosti da postanu besmrtni povezivanjem njihovih mozgova sa veštačkim sistemima koji bi ih održavali u životu nakon što telo propadne, piše Dejli mejl. 

Doktor Nenad Sestan predstavio je novu metodu na naučnom okupljanju na Nacionalnom institutu za zdravlje u Betesdi u Merilendu. 

Pixabay

Naučnici su uspešno uspeli da ostrane glave između 100 i 200 svinja i ožive njihove mozgove nakon što su glave odvojene od tela. 

Organi su bili povezani sa sistemom zvanim "BrainEX", koji je ključne delove mozga snabdevao krvlju bogatom kiseonikom. Sistem je sadržao i hemikalije koje sprečavaju oticanje. 
Doktor Sestan je istakao da je tokom eksperimenta otkriveno da su milijarde moždanih ćelija bile žive i zdrave, i da postoji mogućnost da se mozgovi beskonačno dugo održavaju u tom stanju. 

Naredni korak, ističe, bio bi povraćanje svesti. Neurolog navodi da tim za sada još nije pokušavao to da izvede jer je reč o "vrlo nepoznatom terenu". 

Pixabay

Ovaj eksperiment izuzetno je značajan jer postoje velike sličnosti između načina funkcionisanja svinjskog i ljudskog mozga, kažu naučnici. 

Ipak, mnogi nisu bili oduševljeni eksperimentom - brojni korisnici interneta ocenili su eksperiment kao neetičan. 

- Ovo je čisto zlo. Potpuno odsustvo empatije
- napisao je jedan od komentatora. 

- Možete ovo smatrati uspehom jedino ako imate moralnost doktora Mengelea
- rekao je drugi. 

Istraživanje je objavljeno u magazinu "Technology Review" Tehnološkog instituta u Masačusetsu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zanimljivo

pre 5 godina

E dokle je covek stigao, sam sebe da istrebi igrajuci se Boga. U otkrovenju pise da ce djavo u poslednji cas uciniti sve da stvori coveka, odnosno da ovlada zemljom i ljudima. Znaci dosli smo do kraja, pitanje meseci kad ce Bog da nas otrezni svojom silom.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija