• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic/informer

19.06.2018

21:37

(VIDEO) SRBIJA UDARA NA ŠVAJCARSKE ŠIPTARE U PUTINOVOJ TVRĐAVI: Kaljiningrad LEDI KRV U NATO!

Zanimljivosti

(VIDEO) SRBIJA UDARA NA ŠVAJCARSKE ŠIPTARE U PUTINOVOJ TVRĐAVI: Kaljiningrad LEDI KRV U NATO!

Podeli vest

Jedan od stadiona na kojima se održava Svetsko prvenstvo u fudbalu i mesto gde će srpska reprezentacija igrati sledeću utakmicu sa Švajcarskom, nalazi se u ruskoj enklavi Kaljiningrad, koja je poznata još po nečemu

Prema pisanju Federacije američkih naučnika (FAS), koja je objavila satelistske slike, Rusija je unapredila i nadogradila bunker u kojem skladišti nuklearno oružje u Kalinjingardu.

U pitanju je najnoviji znak usredsređenosti Moskve na trku u naoružanju i odmeravanju snaga sa Severnoatlantskom alijansom (NATO), navodi se u izveštaju FAS.

U proteklih nekoliko meseci, u enklavi između Poljske i Litvanije su iskopani novi nivoi skladišta za oružje i zatim su prekriveni novim betonskim krovom.

- Vide se tragovi koji ukazuju da je to tipično rusko skladište za nuklearna oružja. Vide se dobro čuvani spoljni perimetri i ograde od više slojeva. Sami bunkeri imaju trostruke ograde oko sebe. To su tipične odlike koje smo viđali kod svih drugih skladišta nuklearnog oružja u Rusiji - rekao je Hans Kristensen, direktor projekta koji se bavi prikupljanjem informacija o nuklearnom oružju u FAS.

TRAMP ĆE OTKAČITI UN ZBOG IZRAELA: Američki predsednik pred odlukom koja će ŠOKIRATI SVET!

Rad na bunkeru je počeo 2016. godine.

- Radi se o lokaciji koju nadgledamo već neko vreme i bilo je tu izgradnje, ali ne ovako dramatične. Ovo je prvi put da smo videli kako je jedan od nuklearnih bunkera iskopan i, čini se, renoviran - rekao je Kristensen.

Kako je on rekao, slike ne dokazuju da se trenutno nalazi nuklearno oružje u Kalinjingradu, ali da se radi o "aktivnoj lokaciji".

POROŠENKO: JANUKOVIČ NEZAKONITO SVRGNUT! Neonacisti iz Kijeva tvrde da se i Porošenko sprema da pobegne iz zemlje!

On je izjavio da nije jasno da li Rusija želi uskoro da tu smesti neke nuklearne bojne glave i da možda zato priprema skladište.

Kalinjingrad se trenutno nalazi u centru pažnje sveta kao jedna od lokacija gde se održava Svetsko prvenstvo u fudbalu. Ono predstavlja jednu od najbitnijih vojnih lokacija u Putinovim naporima da se suproststavi širenju NATO.

U januaru ruska vojska je najavila da je izgradila neophodnu infrastrukturu kako bi u njoj smestila pokretni sistem za projektile "Iskander M" sposobne za nošenje konvencionalnih i nuklearnih bojevih glava na daljinu od oko 500 kilometara.

SAD su rekle da, zbog njihovog dometa, "Iskanderi" predstavljaju kršenje sporazuma iz 1987. godine.

Kalinjingrad je takođe i baza ruske baltičke flote.

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) OVO JE AMERIKA! Deca u kavezima plaču i dozivaju roditelje, TRAMPOV GRANIČAR IH ISMEVA!

Za razliku od NATO, ruska vojska, a naročito mornarica je održala mnoge svoje oružane sisteme sposobne za sprovođenje nuklearnih napada, a tu su projektili za napad na brodove, pa i sistemi protivvazdušne odbrane.

Kako su tenzije sa Zapadom eskalirale zbog sukoba oko Ukrajine i Sirije, Vladimir Putin se sve više usredsređuje na nuklearni arsenal.

U martu ove godine je svetu predstavio nova oružja za koja tvrdi da mogu da pobede sve vrste odbrana koje imaju vojske na Zapadu.

Kristensen je rekao da je nejasno kakve vrste bojevih glava, renovirani bunker u Kaljiningradu treba da čuva, ali je on mnogo bliže pomorskoj bazi, nego bazi sa raketama koja se nalazi u unutrašnjosti enklave.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 5 godina

Ne prilazite - otvorenim plamenom...!

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija