• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tech Insider/informer.rs

09.07.2018

16:11

BIL GEJTS: Možda zvuči neobično, ali uzbuđen sam zbog pilića!

Zanimljivosti

BIL GEJTS: Možda zvuči neobično, ali uzbuđen sam zbog pilića!

Podeli vest

Ne može se dati samo jedan odgovor na pitanje kako se izvući iz siromaštva. Siromaštvo izgleda drugačije u različitim delovima sveta, piše Bil Gejts u tekstu svom blogu pod naslovom "Zašto bih gajio piliće?"

- Radeći za fondaciju Bil i Melinda Gejts sreo sam mnogo ljudi u siromašnim zemljama koji uzgajaju piliće i naučio puno o prednostima i nedostacima sa kojima se susreću vlasnici tih ptica. Čini mi se da je prilično jasno da bi za bilo koga ko živi u krajnjem siromaštvu bilo bolje kada bi uzgajao piliće - uveren je Gejts. 

- Zašto? Pa, jeftini su, jednostavni za uzgoj, predstvljaju dobro ulaganje, jaja i meso su kvalitetna hrana, a i pilići mogu da stvore prihod koji će ženama omogućiti preuzimanje preduzetničkih uloga u njihovim zajednicama. 

Putujući Zapadnom Afrikom, Gejts je ustanovio da prosečan vlasnik osam do 10 pilića može, posle tri meseca, da ih ima do 40. 

Uz prodajnu cenu od pet američkih dolara po piletu, uobičajenu u tom delu sveta, vlasnik bi, u prosku, mogao da ostavri prihod od više od 1.000 američkih dolara godišnje i da se tako izdigne iznad granice krajnjeg siromaštva, postavljene na oko 700 dolara godišnje. 
I Melinda Gejts deli entuzijazam svoga supruga. Njihovu fondaciju pomaže i Heifer Internešnal, dobrotvorna organizacija koja donira stoku siromašnim porodicama širom sveta. 

Njihov cilj je da pomognu da 30 odsto porodica u regiji podsaharske Afrike počne da uzgaja piliće, što danas čini pet odsto njih. 

- Možda zvuči neobično, ali ozbiljan sam kad kažem kako sam uzbuđen zbog pilića - naveo je Gejts.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija