• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92, N1

22.08.2018

12:24

(FOTO) SENZACIJA! Indijska svemirska misija otkrila zaleđenu vodu na površini Meseca

Zanimljivosti

(FOTO) SENZACIJA! Indijska svemirska misija otkrila zaleđenu vodu na površini Meseca

Podeli vest

Naučnici su pronašli konačne dokaze koji potvrđuju prisutnost zaleđene vode na površini Meseca, prenosi Bi-Bi-Si

Naslage leda su pronađene na severnom i južnom polu Meseca, i verovatno su drevnog porekla. Za pronalazak je zaslužna indijska misija - Čandrajan 1, čiji su instrumenti istraživali Mesec između 2008. i 2009. godine. 

Rezultati misije objavljeni su u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)

Distribucija naslaga leda je nejednaka. Na južnom polu većina leda je koncentrisana u kraterima, dok je na severnom polu led ređi i rasprostranjeniji. Indijska misija je koristila uređaj za mapiranje minerala M3 i identifikovala tri specifičnosti leda na površini Meseca. 




M3 nije samo zabeležio refleksiju leda, već je direktno izmerio način na koji molekuli leda apsorbuju infracrvenu svetlost. To znači da mogu da se zabeleže razlike između agregatnih stanja.

Temperature na Mesecu danju mogu da dostignu i 100 stepeni, zbog čega na Mesecu uslovi za površinski led nisu povoljni. Međutim, nagib Mesečeve ose iznosi 1,54 stepena, pa na Mesečevim polovima postoje mesta bez dnevne svetlosti. 

Naučnici procenjuju da temperatura u trajno zasenjenim kraterima na Mesečevim polovima ne prelazi -157 stepeni, što kroz duža razdoblja dovodi do stvaranja postojanih ledenih naslaga. Rezultati misije potvrđuju ranije indirektne detekcije površinskog leda na južnom polu Meseca. 

Međutim, ti rezultati nisu nužno dokazivali prisutnost leda. Ako postoji dovoljno leda na površini, u nekoliko prvih milimetara, voda bi mogla da bude dostupna kao resurs za buduće misije ljudi na Mesec. Površinski je led pronađen i na drugim telima Sunčevog sistema, na severnom polu Merkura i na patuljastoj planeti Cerera, navodi Bi-Bi-Si.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija