• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92/Informer.rs

15.09.2018

13:01

JEŽITE SE KAD SLUŠATE MUZIKU? Evo šta to znači!

Zanimljivosti

JEŽITE SE KAD SLUŠATE MUZIKU? Evo šta to znači!

Podeli vest

Da li vam se često dešava da se dok slušate muziku na koncertu naježite? Ako je odgovor "da", to može biti znak da imate veće šanse da vodite uspešan, zdrav i srećan život...

Ovoga leta naučnici su sproveli zanimljivu studiju na britanskim muzičkim festivalima Riding (Reading) i Lids (Leeds), a cilj je bio da istraže da li ježenje kože može da bude povezano sa opštim stanjem zdravlje čoveka, ali i njegovim karakterom. 

Istraživački tim je otkrio da oni koji doživljavaju nadražaje na koži u vidu naježenosti imaju više šanse da ostvare jaku vezu sa drugima, da postignu visoke nivoe akademskih uspeha kroz svoj život, i da budu boljeg zdravlja u odnosu na one koji nemaju ovo iskustvo. 

Studija kompanije Barklikard (Barclaycard), koju su vodili Metju Sahs, profesor sa Hardvardskog univerziteta i Robin Marfi, sa Univerziteta Oksford, okupila je 100 ljudi sa festivala Riding i Lids, a potom putem uređaja za monitoring pratila njihove reakcije na muzički performans. 

Istraživači su analizirali psihološke odgovore učesnika na muziku, dok su takođe vodili seriju psihometrijskih tekstova kako bi odredili šta javljanje naježenosti govori o njima kao individuama. 

U studiji je zaključeno da se kod 55 odsto Britanaca koji su se naježili dok su gledali koncert uživo na sceni njihova reakcija javilla u prvom minutm. 

Foto: stocksnap.io

 

Takođe, žene su češće davale emotivni odgovor na muziku - 55 odsto učesnica koje su doživele naježenost u poređenju sa 46 odsto muškaraca. 

Prema saznanjima istraživača, oni koji su se naježili najmanje jednom tokom koncerta češće se opisuju kao saosećajne osobe i prihvatljive u vezama. Osim toga, osobe kod kojih se javlja ježenje na koži lakše se drže pozitivnog raspoloženja i psihički su jače. 

- Rezultati studije Barklikarda pokazuju različite osobine ličnosti koje karakterišu ljude koji doživljavaju naježenost. Naše istraživanje takođe sugeriše da istinski povezivanje sa zabavom i javljanje ježenja na koži ima uticaj na naš opšti osećaj blagostanja i raspoloženja - kazao je Robin Marfi, jedan od autora studije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija