• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs

24.09.2018

15:01 >> 15:11

(FOTO) REŠENA MISTERIJA IZ DEBELJAČE! Ovo nije drekavac, a nije ni čupakabra, nego...

Zanimljivosti

(FOTO) REŠENA MISTERIJA IZ DEBELJAČE! Ovo nije drekavac, a nije ni čupakabra, nego...

Podeli vest

Ima duge i snažne noge, velike udaljenosti prelazi brzo kao vetar

Skoro nešto nije izazvalo toliku zbunjenost kao fotografija misteriozne životinje iz Debeljače. Pokušali smo zajedno sa čitaocima i veterinarima da damo odgovor na pitanje koje se to biće prošetalo atarom, ali bezuspešno. 

Veterinari su nam, uglavnom, odgovarali da pretpostavaljaju da je u pitanju pas, ali nisu bili sigurni. Čitaoci su se kladili na čupakabru, kentaura, drekavca, a danas nam je stigao odgovor sa Veterinarskog fakulteta.

- Po obliku tela podseća na zlatnog šakala ili caglja. Boja je previše svetla, mada ima uvek regionalnih specificnosti. Na zadnjim nogama srednji jastučići su spojeni u kaudalnom delu i to bi mogla da bude potvrda identiteta - rekli su nam sa Katedre za bolesti kopitara, mesojeda, živine i divljači.

(FOTO) MISTERIOZNO STVORENJE U DEBELJAČI! Niko ne zna šta je - beli šakal, kentaur, drekavac ili čupakabra?

Kako piše u stručnoj literaturi, zlatni šakal (Canis aures) je vrsta najpoznatijih šakala, u uskom je srodstvu s vukom, tj. psom. Dug je između 80 i 95 cm. Dužina repa iznosi 20-30 cm. Visine je 35-50 cm, težak je 8-10 kg. Boja krzna je žuto zlatna, po njoj mu je nadenuto i ime. No, ima i regionalnih razlika, u brdima su čagljevi sivi.

Čagalj se prema našim prostorima proširio iz Bugarske i Rumunije, gde je u regijama Strandža i Stara planina već 1980. godine bio forsiran masovan odstrel i lov zamkama. U Mađarskoj se već potpuno udomaćio i zovu ga "csikaz".

Foto: Facebook/Lajos Tatar Tatar

Tipičan je trkač i odličan sprinter, nije težak, ima duge i snažne noge, velike udaljenosti prelazi, kažu, kao vetar. Žive u društvu ili u parovima, nedaleko od naseljenih mesta. Izbegavaju svaki sukob s drugim životinjama.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jebote koja zver

pre 5 godina

Pa to je da se covek zaprepasti od strave!

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

Đilasova opozicija hoće građanski rat! Olivera Miletović: Nisu pomenuli pogrom, ali zato sarađjuju sa onima koji su nas bombardovali!
Politika

Đilasova opozicija hoće građanski rat! Olivera Miletović: Nisu pomenuli pogrom, ali zato sarađjuju sa onima koji su nas bombardovali!

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije biće nastavljena danas u 10 sati raspravom o izboru predsednika parlamenta. Za predsednicu parlamenta predložena je Ana Brnabić, kojoj su tokom jučerašnje diskusije podršku najavili, između ostalih, Savez vojvođanskih Mađara i Jedinstvena Srbija. Jučerašnji rad Parlamenta obeležilo je nedopustivo i nevaspitano ponašanje opozicionih pripadnika. Šta će biti danas? Na ovu temu u "Info jutru" govorila je novinarka Olivera Miletović.

19.03.2024

08:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59