• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf.rs/informer.rs

28.10.2018

13:52

MIRISANJE "PRDEŽA" ČINI VAS ZDRAVIJIM: Neobične prednosti koje "puštanje goluba" ima za naše telo!

Zanimljivosti

MIRISANJE "PRDEŽA" ČINI VAS ZDRAVIJIM: Neobične prednosti koje "puštanje goluba" ima za naše telo!

Podeli vest

Ukoliko vam se dešava da imate gasove i da ih ispuštate, to je znak da ste savršeno zdravi i toga se ne treba stideti

U proseku, muškarci i žene ispuštaju gasove oko 14 puta dnevno. 

Naši gasovi se sastoje od:

- 59% nitrogena;

- 21% hidrogena;

- 9% ugljen dioksida;

- 7% metana;

- 4% kiseonika;

- 1% hidrogen sulfida.

Iako zna da bude neprijatno, ispuštanje gasova ima i svojih prednosti. Ovo su samo neke od njih.

Smanjuje nadutost

Sigurno ste se osetili naduto posle jela, a kada biste ispustili gasove osećali biste se lakše. Varenje nas duje gasovima koje na taj način eliminišemo i manje smo otečeni u predelu stomaka.

Foto: Shutterstock

Balansirana ishrana

Gasovi se javljaju kada pojedete nešto što nije trebalo. Kada jedete crveno meso vaši gasovi će biti intenzivnog mirisa. Kada jedete žitarice, gasovi će biti učestaliji ali bez mirisa.

Olakšanje u stomaku

Neki ljudi imaju jake bolove u stomaku. Ispuštanje gasova može da učini da se oni osećaju lakše, a ukoliko imate grčeve i probadanja možda imate probleme sa otpuštanjem gasova.

Zaštita creva

Doktori upozoravaju sve pacijente koji imaju problema sa crevima da ne zadržavaju gasove unutar sebe. Niko zaista to ne bi trebalo da radi jer gasovi mogu da dovedu do upala i pojave hemoroida.

Foto: Printscreen You Tube

Mirisanje gasova čini vas zdravijim

Dobro ste pročitali. Sledećeg puta duboko udahnite. Hidrogen sulfid koji tim putem oslobađamo zapravo jača naše mitohondrije i čini nas manje sklonim srčanim oboljenjima, artritisu, infarktu i drugo.

Alergija na hranu

Vaši gasovi pokušavaju da komuniciraju sa vama. Na njih utiče najviše ishrana, a ako ste alergični na neku hranu vaša creva će vam to i reći.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
A puvanje

pre 5 godina

Ovako stoje stbari sa prdenjem, a kako stvari stoje sa puvanjem?

Sotir

pre 5 godina

Sad se upuvao i pomirisao.kakva guarana,puvanjak pod nos bustuje do daske!

romanov

pre 5 godina

sad treba da smo zahvalni nekom kad nam prdne ispred nosa,,ali neverujem dace neko moci da podnese kiseli kupus i kuvana jaja,,strasno to stipa za oci

ljuba

pre 5 godina

Posto svaka zrela osoba zna da ova ljudska pojava nije nikakva sramota vec vid praznjenja gasova iz creva koji je pozeljna fizioloska potreba ne vidim razlog da ne istaknem sa sigurnoscu da sam primetila da pustanje gasova ,koje zavisi od ishrane ,kako zvucno tako i necujno ucestalije je posle,zna se ,na prvom mesu pasulja,a onda voca ,posebno krusaka i sljiva,,svih vrsta luka.Posle jagnjetine ,cak i sa salatom manje sam primetila,npr.. da mi se desava.Ovo isticem jer mi je to ,mada ne pratim, upecatljivo toliko da sam zapazila..Malo je kontradiktoran tekst u kome se u prvom delu pustanje gasova istice kao zdrav proces rada creva coveka ,a na kraju se pominje kao simptom alergije na neku hranu..jer to je nemoguce da pojedinac razlikuje.I samo bih dodala da nisam primetila da ispustanje gasova olaksanje u slucajevima kada se organizam ne optereti teskom hranom u koju spada,prvenstveno voce i povrce vec je tada samo primetan proces.Naravno da razumem deo teksta koji naglasava pozeljnost praznjjenjem gasova iz creva i posle lose hrane sto sam primetila posle nadutosti masnim kupusom primera radi ,koji stvori simptomaticnu nadutost ,ali tada je prdenje manje znacajno olaksavajuce dok ne dodje do kompletnog praznjenja probavnog takta.

Jelena

pre 5 godina

Poboljsajte prevod... npr. nitrogen (?) = azot; hidrogen = vodonik; hidrogen sulfid = vodonik sulfid...

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija