• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti.rs/Informer.rs

08.12.2018

18:43

ZA OVO JOŠ NISMO ČULI: Štucamo jer smo nekad imali škrge?

Zanimljivosti

ZA OVO JOŠ NISMO ČULI: Štucamo jer smo nekad imali škrge?

Podeli vest

Kada štucamo, obično se u šali kaže da nas neko spominje ili ogovara, pa pokušavamo da se setimo ko bi to mogao da bude. Naučnici još tragaju za istinom, jednom jedinom, šta je to što izaziva štucanje

Do tada, više teorija ostaje u igri, a jedna ne baš široko rasprostranjena je da nam je to ostalo od pradavnog načina postojanja. Naime, naučnici iz Pariza tvrde da je štucanje ništa drugo do posledica toga da su ljudi nekada imali škrge. Oni to dovode u vezu i sa činjenicom da je ova pojava primećena i kod nekih vodozemaca koji su zadržali "štucalačku naviku".

Kada štucamo, obično se u šali kaže da nas neko spominje ili ogovara, pa pokušavamo da se setimo ko bi to mogao da bude. Međutim, stručnjaci objašnjavaju da je ova pojava gotovo neizbežna u situaciji kada jedemo ili pijemo na brzinu, jer nam tada želudac natekne, dijafragma se stegne i potiskuje vazduh u pluća. Istovremeno se zatvaraju glasne žice, vazduh se zaustavlja i čuje se samo onaj poznati zvuk - štuc, štuc, štuc.

ZAR NAM TREBA JOŠ? Novi dokazi da su voće i povrće dobri za mozak!

 

Iako se štucanje pripisuje preteranom konzumiranju alkohola, lekari upozoravaju i da budemo oprezni sa gaziranim ili vrlo toplim pićima, ali i previše začinjenom hranom. Međutim, štucanje nastaje i kao posledica snažnog stresa i nagle promene temperature tela. Ako vam se ponekad dešava ili često ponavlja, uzmite čašu vode. To će vam ublažiti neprijatan osećaj i spasti vas još neprijatnijeg zvuka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Cudno

pre 5 godina

Cudi me da ranije niste otkrili ovo, u moru besmislica i gluposti?

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija