• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92.net/informer.rs

21.12.2018

12:01

(FOTO) TO JE JEDINSTVENO! Naučnici otkrili dinosaurusa koji je bio veći i od T- Reksa

Zanimljivosti

(FOTO) TO JE JEDINSTVENO! Naučnici otkrili dinosaurusa koji je bio veći i od T- Reksa

Podeli vest

Naučnici su otkrili fosilne ostatke ogromnog dinosaurusa mesoždera koji je harao severom Italije pre 198 miliona godina, čija je smrt, a ne samo život bila veoma upečatljiva

Saltriovenator zanelai bio je dug oko 7,5 metara, objavili su u naučnici, težio je najmanje tonu što znači da je u vreme kad je živeo na početku razdoblja jure bio najveći poznati dinosaurus mesožder. 

I njegova smrt bila je upečatljiva. 

Nakon što je uginuo njegov leš je nekako stigao do mora i potonuo na dno gde su se njegovim ostacima mesecima i godinama hranila mnoga morska bića pre nego što se pretvorio u fosil. 

Na njegovim kostima nađeni su tragovi koje su verovatno ostavile ajkule i druge ribe kao i tragovi morskih ježeva i male rupe koje su probušili morski crvi. 



 - To je jedinstveno - kazao je paleontolog Kristiano Dal Saso iz milanskog prirodnjačkog muzeja, koji je vodio istraživanje čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu PereJ.

 - U naučnoj literaturi spominju se neke kosti dinosaurusa koje su jele kopnene životinje poput dinosaurusa i, ređe, insekata. Najmanje tri vrste morskih životinja ostavilo je tragove na kostima saltriovenatora -  dodao je. 

Saltriovenator, koji ujedinjuje odlike nerazvijenih dinosaurusa mesoždera i onih razvijenijih, najavio je pojavu još većih dinosaurusa grabljivaca koji su živeli kasnije tokom jure i krede. To je drugi dinosaurus koji je otkriven u Italiji, prenosi The Wire. 


Saltriovenator, u prevodu lovac iz Saltrija, bio je dvonožna životinja lobanje duge 80 centimetara s oštrim zubima. Na prednjim ekstremitetima je imao po četiri prsta od kojih su tri imala kandže. Bio je star oko 24 godine i nepotpuno razvijen u trenutku smrti. Živeo je u obalnom području u okruženju koje nalikuje na današnje Karibe i verovatno je lovio dinosauruse biljojede te možda manje dinosauruse mesoždere, kažu naučnici. 

Dinosaurusi su se prvi put pojavili pre oko 230 miliona godina tokom trijasa.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija