• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Dnevno.rs

06.01.2019

21:21

ZABORAVLJENA ISTORIJA KOJA ĆE VAS ŠOKIRATI! Srbi su pre sto godina slavili Božić 25. decembra, a onda se sve promenilo u JEDNOM TRENU!

Zanimljivosti

ZABORAVLJENA ISTORIJA KOJA ĆE VAS ŠOKIRATI! Srbi su pre sto godina slavili Božić 25. decembra, a onda se sve promenilo u JEDNOM TRENU!

Podeli vest

Srbija od pre jednog veka bila je potpuno drugačija zemlja od one koju danas poznajemo - živelo se skromnije, pričalo se o sada davno zaboravljenim temama i ljudima i poštovali su se neki drugi običaji. Ipak, Božić je za vernike uvek bio centralni događaj sezone. Jedina razlika je bila u tome što se on nije proslavljao 7. januara već 25. decembra

Pre Drugog svetskog rata Srbi nisu mnogo marili za Novu godinu. Istina, ona je bila poznata, ponegde se i obeležavala, ali je bila u senci mnogo važnijeg, centralnog događaja sezone – Božića.

 

 

O ovome najbolje svedoče novine od pre jednog veka koje 1. januara činjenicu da je upravo nastupila “nova godina” pominju stidljivo, nikada na naslovnoj već tek na 4-5 strani. O “dočeku Nove godine” bez kakvog se ovaj praznik danas ne može zamisliti, nema ni govora.

Postojala je još jedna razlika u odnosu na današnje vreme – pre Prvog svetskog rata, država i crkva su vreme računale po istom, julijanskom kalendaru, pa je Božić proslavljan isključivo 25. decembra.

Foto: Tanjug

 

Za ovaj praznik štampani su specijalni brojevi novina za naredna 2-3 dana, prepuni čestitki, prazničnih oglasa i reklama za moguće poklone, a štampa obično nije izlazila 25. i 26. decembra. U ovim prazničnim brojevima, Božić su narodu čestitali kralj i patrijarh, a bilo je i oglasa viđenijih građana kojima su oni upućivali najlepše želje svojim kolegama i prijateljima.

Foto: Tanjug

 

Uvođenje novog, gregorijanskog kalendara dogodilo se odmah posle Prvog svetskog rata, 1919. godine. Kako Srpska pravoslavna crkva nikada nije priznala ovaj kalendar ona je nastavila da obeležava praznike na dotadašnji način, pa je ova godina postala prva kada se dogodilo da se Nova godina u Srbiji slavila pre Božića. Ovo se zadržalo sve do današnjih dana.

Sudeći po novinskim naslovima i oglasima iz onog doba, ovo je izazvalo priličnu zabunu. Negde u to doba i proslave Novih godina postaju sve češće, dok se Božić i dalje pominje, ali stidljivije. Međutim, 13 dana razlike nastale zamenom kalendara ostale su “problem” do dan-danas.

PRAVOSLAVNA BRAĆA, ALI NEMAJU BADNJAK! Rusi za Božić kite jelku, zvezda na vrhu je obavezna, a njihov sveštenik daje odgovor ZAŠTO

Božić po julijanskom kalendaru, pored Srbije, proslavljaju i Belorusija, Egipat, Etiopija, Gruzija, Kazahstan, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Ukrajina i Rusija.

BOŽIĆNI OBIČAJI: Koliko iskrica, toliko zdravlja i veselja!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
srbin iz srbije

pre 5 godina

Srbi i danas kao pre 100 god. Bozic proslavljaju 25 decembra po Julijanskom kalendaru.

goran

pre 5 godina

Srbi i danas proslavljaju Božić 25, decembra ali po Julijanskom kalendaru. Po gregorijanskom kalendaru to je 7. Januar

SS

pre 5 godina

Pošto žudimo za Evropom,red je da se vratimo na julijanski kalendar.Kralj u klin,komunisti u ploču,a u Srbiji reč ili pojam vizija ne postoji.

ivan

pre 5 godina

Pre 100godina se isto slavio 7 Januar Bozic kao i sada i ne lupetajte gluposti ako neznate sta da pisete ,nemojte da lupetate svasat ….

Zak

pre 5 godina

Tacno je sto se navodi u tekstu ,ako niste istoricar nemojte komentarisati .Postoje toliki zapisi ,novinski clanci i podaci da se slavio 25decembra . Srpska akademija nauka ima i svoje relevantne dokaze o ovoj cinjenici ,treba se obrazovati !

Nenad

pre 5 godina

ivan 06.01.2019. 23:18 Pre 100godina se isto slavio 7 Januar Bozic kao i sada i ne lupetajte gluposti ako neznate sta da pisete ,nemojte da lupetate svasat …. Није тачно Иване. Српска црква је ОДУВЕК славила Божић 25. децембра. То чини и дан-данас. Проблем је што је после првог светског рата ДРЖАВА усвојила НОВИ КАЛЕНДАР а ЦРКВА НИЈЕ. Отвори било који црквени(СПЦ) календар и прочитај датуме када је који празник. Видећеш да и оно што зовемо Српска Нова Година пада на 1. Јануар по календару којим се СЛУЖИ ЦРКВА а 14. Јануар по календару којим се служи држава. Пре 100 година и Црква и Држава су се служили ИСТИМ календаром. А онда је ДРЖАВА одлучила да иде у корак са осталим светом. Ваљда ти је сада јасније о чему је текст.

Opaki

pre 5 godina

Samo cu ti toliko reci da nisi u pravu Ivane,malo se bolje pozabavi istorijom.Nije istorija googl,vec knjigei sami zapisi.

Milisav pn

pre 5 godina

Da 25. Decembra al po starom kalendaru Dijabole komunjarske sve bi dali da slavite npvu godinu kao katolici tj. jeretici

Velika sramota

pre 5 godina

Sramota je da se bozic slavi jedan dan a miva godina 2! Šta je nova godina? Jedno obično ništa!

Alex

pre 5 godina

Sramota je da se u crkvenoj porti Hrama sv. Save okrecu pljeskavice i palacinke pa crkva ne reaguje!

Ljubo

pre 5 godina

Jedina istina....Starog Boga izdali ,a Novi Bog nam nije puno dobra dao .Obezglavljeni ,izlagani ,zaboravljeni ,osramoceni ,obezbozeni,....

Dragoljub

pre 5 godina

Па Срби и данас славе Божић 25.12. само по Јулијанском календару. Шта је ту нејасно? Држава живи и ради по Грегоријанском, а Црква по Јулијанском календару. И Божић је централни Верски празник а нова година је његов прилепак. И увек је 7 дана после Божића!! Јер нема обрезивања Бого-младенца без његовог рођења!

Mima

pre 5 godina

Ako pogledate stari kalendar, videćete da je to 25 decembar!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija