• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mondo.rs/informer.rs

21.01.2019

18:42

6 PROVERENIH TAKTIKA: Evo kako da se ujutru brzo razbudite!

Zanimljivosti

6 PROVERENIH TAKTIKA: Evo kako da se ujutru brzo razbudite!

Podeli vest

Svima nam je poznat osećaj: ustanemo iz kreveta (jer moramo), a toliko nam se spava da ne vidimo ništa pred sobom. A ponekad ne možemo ni da ustanemo... Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da se ubrzo nakon buđenja i razbudite...

- Postoji nekoliko razloga za to, ali uglavnom je razlog taj što se probudite usred ciklusa sna - kaže klinički psiholog i stručnjak za san dr Majkl Brijus. Drugim rečima, ako ste u dubokoj fazi sna i probudite se, bićete jako pospani.

Stručnjak za san dr Martin Rid kaže da efekti pospanosti mogu da traju do sat vremena nakon buđenja.

Nema razloga da vas to brine, nemate nikakav problem, ali evo nekoliko saveta koji mogu da vam pomognu da se brže razbudite.

ZAŠTO SE NAGLO TRZAMO U SNU?! Umor i stres gori od budilnika!

 

Smanjite vreme spavanja za 15 minuta

Ako ostajete duže u krevetu, pospanost i ošamućenost će biti gori. Da biste se što pre razbudili, važno je da istrenirate sebe da ustajete ranije nego što biste inače, i da odmah započnete svoju jutarnju rutinu.

Ne morate da se budite previše rano – dr Brijus kaže da je dovoljno da svakog dana ustanete za po 15 minuta ranije. Trenirajte sebe tako i ustajte za po 15 minuta ranije sve dok ne počnete da ustajete "normalno", tj. bez te jutarnje ošamućenosti.

Foto: Shutterstock

Meditirajte ujutro

- Meditiranje ujutro može da bude sjajan način da započnete dan a da se ne osećate 'maglovito' - kaže terapeut i stručnjak za meditaciju En Svenson.

Istraživanja pokazuju da meditacija poboljšava koncentraciju i kognitivne funkcije, što je sjajno rešenje za ovo stanje jutarnje pospanosti koje nazivaju i inercija sna.

Ako vam je problem da se ujutro izvučete iz kreveta, Svensonova savetuje da jednostavno sednete na krevet i da desetominutna meditacija bude prva stvar koju ćete uraditi tokom dana.

Jutarnja šetnja

Lagana fizička aktivnost poput šetnje može da bude od pomoći u razbuđivanju.

- Jutanja šetnja neće samo pomoći da se razbudite i da ne budete više ošamućeni, već će i izloženost dnevnom svetlu ojačati ciklus spavanja i buđenja - kaže dr Rid.

Popijte čašu vode

Jedna od najboljih stvari koju možete da uradite je da popijete čašu vode čim se probudite.

- Kada se probudite, velike su šanse da ste blago dehidrirani, zbog činjenice da cele noći niste pili vodu - kaže dr Vejn Entoni.

Foto: Pixabay

- Velika čaša vode će rehidrirati organizam i 'oživeti ga', pomažući vam da se brže razbudite.

Popijte kafu

To verovatno nije nikakvo iznenađenje – dr Rid kaže da šolja kafe ujutru zaista može da vam pomogne da se brže razbudite i da "dođete sebi".

MAGAZIN DAO BIZARAN SAVET ŽENAMA, GINEKOLOZI UPOZORAVAJU: Ne činite ovo nikako!

 

Štaviše, studija sprovedena 2016. godine je pokazala da je kofein najbolji lek za takozvanu inerciju sna, a najbolje efekte daje u kombinaciji sa izloženošću dnevnom svetlu.

Pronađite ono što vam odgovara i neka to bude vaša rutina

Inercija sna na svakoga utiče različito. Dr Ričard Honeker kaže da je zato važno da pronađete jednu "stvar" koja vama pomaže – da se istegnete čim ustanete iz kreveta, da se umijete hladnom vodom, da se istuširate... Sve dok radite nešto što vam neće narušiti zdravlje, a pomoći će vam da se brže razbudite – samo napred.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija