• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok/RB

04.03.2019

18:53 >> 19:11

AMERIČKI I RUSKI AVIONI SE SUKOBILI IZNAD NIŠA: Avioni su padali kao snoplje, a OKRŠAJ DVE STRANE JE ZATAŠKAN!

Zanimljivosti

AMERIČKI I RUSKI AVIONI SE SUKOBILI IZNAD NIŠA: Avioni su padali kao snoplje, a OKRŠAJ DVE STRANE JE ZATAŠKAN!

Podeli vest

Svaki nacista bi jedva dočekao vest o ovom sukobu, i zato je neobičan okršaj američkih i sovjetskih trupa odmah "gurnut pod tepih", što dalje od očiju javnosti. Sovjetske trupe su 7. novembra 1944. marširale blizu srpskog grada Niša

Crvena armija i jugoslovenski partizani su prethodno oslobodili Beograd i uspešno nastavili da oslobađaju Balkan. Pored toga, SSSR je tada obeležavao 27. godišnjicu revolucije 1917. godine, tako da je kolona bila ukrašena mnogobrojnim crvenim zastavama i praćena muzikom vojnog orkestra. Svi su bili izuzetno dobro raspoloženi. 

Bitka u vazduhu

Iznenada sovjetske vojnike obuze nemir kada se na nebu pojaviše desetine nepoznatih aviona. To je izgledalo čudno, s obzirom da se nije znalo ni za kakve akcije nemačke avijacije na ovom području.

Sovjeti brzo shvatiše da je uzbuna bila lažna. Avioni koji nadletali sovjetsku kolonu bili su saveznički američki lovci Lockheed P-38 Lightning.

Iznenada se dogodilo nešto neočekivano: američki avioni su otvorili vatru na sovjetske jedinice. Crvenoarmejci su trčali u zaklone mašući rukama i crvenim zastavama, i očajnički pokušavajući da pokažu pilotima da je u pitanju greška. Ali, sve je bilo uzalud.

(VIDEO) RUSI OTELI TRI HITLEROVA TAJNA AVIONA I NAPRAVILI SUHOJE: Njihovi naslednici su sada STRAH I TREPET ZA AMERE!

Rusi nisu imali drugog izbora nego da pripreme svoja protivvazduhoplovna oruđa i dignu svoje lovce u vazduh. Usledio je jedan od najneobičnijih okršaja u Drugom svetskom ratu.

Tokom Drugog svetskog rata je često dolazilo do lokalnih sukoba između sovjetskih i američkih trupa. Američki avion P-38 dosta je ličio na nemački izviđački avion FW-189 tako da su Sovjeti često otvarali vatru na ove američke avione iz protivvazduhoplovnog oruđa. Međutim, nikada nije bilo toliko žrtava kao ovoga puta blizu Niša.

Paljba po nezaštićenoj koloni koštala je Ruse 27 života. Među poginulima je bio jedan general. Ranjeno je 37 vojnika i uništeno 20 vozila.

Na obližnjem aerodromu su se nalazila sovjetska protivvazduhoplovna oruđa. Iz njih je otvorena vatra na američke lovce čim je primećen njihov napad na kolonu. Amerikanci su tada obratili pažnju na aerodrom i napali ga. Tamo su poginula još četiri sovjetska vojnika.

(VIDEO) RUSIJA OJAČAVA ODBRANU OKO KALINJINGRADA! Još S-400 sistema stiglo kao pojačanje priotivvazdušnoj odbrani!

Iznad aerodroma su američke avione presreli sovjetski lovci. Bila je to prva bitka u vazduhu u istoriji ovih dveju zemalja. Borba je trajala 15 minuta. Sovjeti su izgubili četiri lovačka aviona „Jak-3" i „Jak-9", a Amerikanci tri aviona P-38.

„Napadi američkih lovaca su obustavljeni tek kada se kapetan Koldunov, rizikujući da bude oboren, približio američkom avionu toliko da je ovaj mogao videti oznake na našem avionu", napisao je general Aleksej Antonov načelniku američke vojne misije u Sovjetskom Savezu Džonu Dinu. (Jurij Rubcov, Generalska istina, 1941-1945, Moskva, 2012)

Čim su shvatili da su pogrešili američki piloti su se odmah povukli iz borbe i napustili region.

Fatalna greška 

Obe strane su odmah pokrenule zajedničku istragu ovog incidenta. Amerikanci su preuzeli odgovornost i otvoreno priznali svoju krivicu.

Oni su izjavili da su njihovi avioni nameravali da bombarduju nemačke trupe blizu Novog Pazara, ali je zbog greške u navigaciji jedna grupa lovaca P-38 skrenula i otišla 100 kilometara na istok. Tamo su videli sovjetsku kolonu i pomislili da su to nacisti.

Pored rukovodstva američkog ratnog vazduhoplovstva, Sovjetskom Savezu se u ime američkog predsednika Frenklina Ruzvelta izvinio i ambasador SAD V. Ejverel Hariman.

Zaborav 

Ova bitka je mogla izazvati veliki skandal i značajno podići tenziju između Sovjetskog Saveza i SAD, a to dvema zemljama nikako nije trebalo uoči predstojeće pobede, te je odlučeno da se incident zataška.

(VIDEO) AMERI SE PRERAČUNALI: Ruski “Cirkon” pokazao se znatno brži nego što su PRETPOSTAVLJALI NJIHOVI EKSPERTI!

Razlog da se ovaj okršaj prećuti bila je i želja da se ne pothranjuje Hitlerova propagandistička mašinerija koja bi vrlo rado iskoristila priliku da unese razdor među saveznicima.

Ratna vazduhoplovstva SAD i SSSR-a su iz ovog događaja izvukla gorku pouku. Zbog toga je 26. novembra doneta zajednička odluka da se strogo definišu granice u okviru kojih zasebno dejstvuju jedni i drugi, kako se slična tragična epizoda ne bi ponovila.

Pogledajte i 10 najboljih aviona u Drgom svetskom ratu!!!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ljubiša

pre 5 godina

Znam za tu epizodu iz istorije i čitao sam dosta o tome. Ono što je možda tada i moglo da prođe sa "priznanjem" da je u pitanju "greška", svih godina posle WW2 se ustvari pokazalo da nije bilo greške i da su amerikanci namerno udarili na Ruse. Bili su isti pokvareni licemeri i tada, pre 75 godina, kao što su i danas. Komunisti su zataškali činjenicu da su "saveznici" Britanci i Amerikanci bombardovali gradove SRBIJE na kraju rata i naneli skoro veće razaranje nego Nemci 1941. Da, nije bombardovan ni jedan grad u Hrvatskoj, Sloveniji i drugim republikama, samo i najviše NIš i Beograd. O tome u udžbenicima nismo mogli ništa da pročitamo ...

dan

pre 5 godina

Može da bude greška: Tokom operacija oslobađanja Beograda mimoišla se tenkovska kolona Nemaca i pešadija partizana. Nemci su mislili da su to Nedićevci a partizani da su Sovjeti !

Rade

pre 5 godina

Oduvek su bili kvarni, kao kvaran zub. I meni je moj deda silunac, pričao da su ameri i englezi više razarali Srbiju nego li nemci. Izmet od ljudi, bili i ostali do dan danas. Da njh nema svet bi živeo u miru. Svo zlo ovoga sveta potiče od njih ! ! ! ! ! !

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija