• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: EXPRESS.CO.UK, NOVILIST.HR

14.05.2019

11:17

OTKRIVENA TAJNA VELIKE PIRAMIDE U GIZI! Arheolozi oduševljeni novim saznanjima!

Zanimljivosti

OTKRIVENA TAJNA VELIKE PIRAMIDE U GIZI! Arheolozi oduševljeni novim saznanjima!

Podeli vest

Pitanje na koje se odgovor traži već decenijama, napokon bi moglo da dobije odgovor koji se do sada skrivao u temeljima piramide

Arheolozi su došli do neverovatnog otkrića koje pruža nove ideje o tome kako su Velike piramide u Gizi građene pre više od četiri hiljade godina. Velika piramida u Gizi je najstarija i najveća od ukupno tri piramide kompleksa u El Gizi u Egiptu, i jedno je od sedam svetskih čuda drevnog sveta.

Većina istoričara veruje da je ova kolosalna struktura građena u periodu dužem od 20 godina, za faraona Keopsa koji je sahranjen u grobnici unutar iste.

Mnogi se čude kako je antička civilizacija, 2.500 godina pre Hrista, uspela da prenese velike krečnjačke kamene blokove i stvori strukturu koja sadrži više od šest miliona tona takvih blokova.

U svakom slučaju, pitanje na koje se odgovor traži već decenijama, napokon bi moglo da dobije odgovor koji se do sada skrivao u temeljima piramide.

(VIDEO) SAD POSEDUJE NAJMOĆNIJE ORUŽJE SVIH VREMENA: Ne smeju da ga upotrebe, kriju ga kao "zmija noge", ali TAJNA JE PROVALJENA!

Arheolozi su, u dokumentarnom filmu britanskog Kanala 4 (Channel 4), pod nazivom "Velika egipatska piramida: Novi dokaz", otkrili o čemu je reč.

Foto: AP PHOTO

 - Prikupljanje 170 hiljada tona visoko kvalitetnih krečnjačkih kamenih blokova predstavljalo je najveći izazov. To je moglo da se dopremi iz dalekih rudnika, iz mesta zvanog Tora. Niko nije siguran kako se kamenje dopremilo u Gizu, kako bi se u tako kratkom vremenu završila piramida -  prenosi britanski Ekspres.

Novi dokazi otkrivaju da je Keops to uspeo da uradi zahvaljujući floti posebno napravljenih brodova i visoko treniranih mornara.

Tim egipatskih arheologa je bolje uspeo da shvati otkriće do koga se originalno došlo 1954. godine nakon što je, u jami blizu temelja piramide, otkrio pažljivo rastavljane drvene daske. Zahvaljujući napretku u tehnologiji, sada se zna da one pripadaju - brodu.

U dokumentarcu se dodaje da otkriće u podnožju piramide baca jedinstveno novo svetlo na tu teoriju.

(FOTO) SLAVLJE U BEOGRADSKOM ZOOLOŠKOM VRTU! Slonica Tvigi proslavila 50. rođendan!

 - Delovi drveta zaista predstavljaju rasklopljeni ceremonijalni brod kojim bi Keops komandovao u zagrobnom životu. Oni daju jedinstven uvid u upotrebu brodova u to vreme -  prenosi Ekspres.

 - Ovo je projekat broj jedan, ne samo u Egiptu već u čitavom svetu. Prema našim analizama, datira iz 2.600 godine pre naše ere, što je jednako vremenu piramida, pa znamo i da je brod pripadao faraonu Keopsu. Vrlo sam srećan zbog toga što sam prvi čovjek koji je dodirnuo ovo drvo nakon više od četiri hiljade godina -  rekao arheolog Eisa Zidan koji je nadgledao projekt.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera Bandera

pre 4 godine

I što su otkrili???? Veća je tajna na koji način su tako velike stene podigli na tu impresivnu visinu!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija