• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

20.05.2019

13:40

(FOTO) ODRŽANA PETA JAGNJIJADA! Najslađe je meso sa Stare planine!

Zanimljivosti

(FOTO) ODRŽANA PETA JAGNJIJADA! Najslađe je meso sa Stare planine!

Podeli vest

Naša stada se napasaju na nepreglednim livadama Stare planine koje su izuzetno bogate lekovitim biljem, zato je toliko ukusno meso, otkriva Zoran Ćirić, jedan od organizatora

U selu Krupac podno Stare planine, nadomak Pirota, gde je u subotu održana tradicionalna, peta Jagnjijada, i juče se jela jagnjetina. Ne valja se, kažu, bacati tako slatko meso, kakvo je sa Stare planine.

- Naša stada se napasaju na nepreglednim livadama Stare planine, koje su izuzetno bogate lekovitim biljem. Stalno su u pokretu, a trava kojom se napasaju je izuzetna, prepuna lekovitog bilja, pa se često kaže da ovce na Staroj planini pasu čajeve - kaže Ćirić.

Foto: Informer DN

SELO KRUPAC Mirisi primamili goste

 

Ovo je uz peglanu kobasicu, pirotski kačkavalj i sir, jedan od zaštitnih znakova ovog kraja, a pre nekoliko godina, konačno se neko dosetio da napravi Jagnjijadu i promoviše brend.

 

Foto: Informer DN

Pobednici

Od desetak prijavljenih takmičara, članovi žirija - Milan Popović, Dejan Filipović i Miljan Kostić izabrali su tri najbolje ekipe: 

1. mesto ekipa "Kalo bakaro"
2. mesto ekipa "Paja i Jare"
3. mesto ekipa "Pisis"

U subotu je veliki broj majstora pokazao svoje umeće u pripremi jagnjetine, a jedan od vlasnika najvećih stada ovaca Zoran Ćirić, koji je ujedno i bio uključen u organizaciju ove manifestacije, otkriva nam u čemu je tajna jedinstvenog ukusa pirotske jagnjetine.

CIMET I ŽALFIJA ZAJEDNO, JAČI OD SVAKE HEMIJE! Ova 3 recepta treba zauvek da čuvate za celu porodicu!

Foto: Informer DN

Osim vrhunskog mesa kakvo nigde ne može da se nađe u prodaji, važan je i način pripreme jagnjetine.

(VIDEO) MOJA VELIKA MRSNA PRAVOSLAVNA SVADBA! Ovako izgledaju srpska venčanja!

- Postoji mnogo načina pripreme jagnjetine, a ljudi sa našeg podneblja su majstori u tome, što je i logično. Priprema se najčešće na ražnju, ali i u tzv. vurnji, furuni, gde se jagnje potpuno zatvori i peče dok meso bukvalno ne počne da se raspada. Takođe, priprema se i pod sačem vrlo često i tu je već stvar ukusa, ko kako voli, ali kako god da se pripremi, ukoliko se ispoštuju sva pravila, pirotska jagnjetina je bez premca - otkrili su učesnici ove svetkovine.

Specijalni gost i promoter Lane Gutović 

Foto: Informer DN

Šojić voli jagnjeće pečenje

Promoter ovogodišnje Jagnjijade bio je popularni filmski Šojić - glumac Lane Gutović.

- Želim vam da trajete stotinu godina i sto godina da me zovete ovde - poručio je Gutović, a domaćini su to i obećali. I gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, koji je otvorio ovu manifestaciju, obećao je da će Grad uvek podržavati manifestacije koje vraćaju život u sela.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija