KAFA SA BIBEROM I SIROM? Kultura ispijanja popularnog napitka širom sveta!

pexels.com

14:24 Zanimljivosti 0

informer | 20. 05. 2019.

KAFA SA BIBEROM I SIROM? Kultura ispijanja popularnog napitka širom sveta!

Za Italijane je prava ona koja traje dva gutljaja, za Francuze obavezno s mlekom i kroasanom, a u Meksiku s cimetom

Posle vode, kafa je danas najpopularniji napitak u svetu. Iako je svim kafopijama na zemaljskoj kugli sigurno zajedničko uživanje u mirisu i ukusu ovog napitka, u nekim državama su potrebni i neki dodaci da bi on bio odličan. Upoznajte se sa običajima i kulturom ispijanja kafe van naših granica.

Brazil - najpopularniji je napitak od kafe "kafezino", sličan espreso kafi, napravljen od filtrirane kafe u kojem se zrna kafe i šećera melju zajedno.

DA TE VOLIM, MALO JE REĆI! Kolektivno venčanje ispred Starog dvora!

pexels.com

U Evropu stigla u 17. veku 

- U Evropu je, prema istorijskim podacima, kafa stigla 1615. godine, preko venecijanskih trgovaca. Lokali u kojima se služila samo kafa postali su mesta gde su se okupljali intelektualci i umetnici. Mnogi poznati evropski umovi pili su kafu da bi izoštrili svoje misli.

- Prototip espreso mašine napravljen je u Francuskoj 1822, ali su je Italijani usavršili i prvi počeli da je proizvode. Tako se Italija i danas smatra pravim domom espreso kafe.

Vijetnam - tradicionalna kafa je veoma slatka i jaka. Spravlja se tako što se u šoljicu prvo sipaju kondenzovano mleko i led, a potom se sipa prethodno skuvana kafa sa šećerom.

Francuska - kafa u kojoj je pola filter kafe, a pola mleka služi se u velikoj šolji, i to obavezno uz kroasan.

Italija - najpopularniji je espreso, koji se servira u malim šoljicama i pije se u jednom ili dva gutljaja.

Turska - kafa se kuva u bakrenim džezvama i servira najčešće posle jela, uglavnom uz neki slatkiš.

pexels.com

Finska - vrela kafa preliva se preko kockica tek narezanog sira.

Irska - kafi se dodaje malo viskija.

NARAVNO DA SAM DOŽIVELA ORGAZAM! 6 najčešćih neistina za jutro posle!

Austrija - najpopularniji je bečki melanž, mali espreso poslužen u velikoj šoljici sa toplim mlekom, upotpunjen mlečnom penom, kao i "mocart kafe", dupli espreso s poklopcem od šlaga, poslužen s 2 ml vinjaka od višanja sa strane.

pexels.com

Španija - kafa sa mlekom, slatka i jaka, koja se služi tako što se u šolju prvo sipa mleko kao podloga.

SLATKI ZALOGAJČIĆI! Slasni mafini s jagodama!

Amerika - najpopularnije su filter i espreso kafa.

pexels.com

Australija - najčešće se pije espreso, koji se potom preliva gustom mlečnom penom.

Meksiko - najtraženija je kafa sa cimetom koja se služi u glinenoj šolji.

Maroko - kafi se dodaje cimet, karanfilić, pa čak i biber.


 



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]