• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: RINA

01.07.2019

15:00

(VIDEO) KAD ON UZME VIOLINU, SVAKOM SRCE ZAIGRA! Poslušajte kakve zvuke ispušta instrument u rukama 15-godišnjeg Igora!

Zanimljivosti

(VIDEO) KAD ON UZME VIOLINU, SVAKOM SRCE ZAIGRA! Poslušajte kakve zvuke ispušta instrument u rukama 15-godišnjeg Igora!

Podeli vest

Igor Pejović iz Radaljeva kod Ivanjice ima samo 15 godina i njegov život je violina. U to je bio siguran još u najranijem detinjstvu, ali je do ostvarenja svog sna morao malo da sačeka

“Potičem iz muzičke porodice, otac se tim poslom bavi već 30 godina, stariji brat svira klavijature i logično je da sam i ja želeo da sviram neki instrument”, priča Igor.

Violina je bila njegov izbor, kako kaže zbog njene prirode i zato što je jedinstvena po zvuku i emociji koju izaziva dok je sluša.

Foto: RINA

Brat David najveća podrška

“Violina iz čoveka izvlači sve emocije, bilo da ste srećni ili tužni”.

Violinu je kaže počeo da svira u petom razredu, na časove je krenuo kod Dobrice Vasića, koji je nažalost preminuo, pa je nastavio dalje sa Zoranom Kovačevićem kod koga i dan danas ide na časove.

“Oca sam bukvalno dve godine molio da mi kupi violinu i da mi nađe profesora kod koga ću da učim sviranje na ovom instrumentu, ali me je on znajući koliko je to teško odvraćao od toga. Međutim moja želja je bila toliko jaka da je morao da popusti“, priča Igor.

Jedan naizgled običan porodični izlet u Berograd ustvari je bio ostvarenje svih Igorovih snova.

“Kad smo stigli, otac mi je rekao,  danas ideš na svoj prvi čas”, seća se Igor.

Foto: RINA

Otac Mirko uživa u muzici

Seća se da je toga dana na prvom času bio presrećan, ali dodaje da je odmah shvatio da neće biti ni malo lako i da je imao ogromnu tremu. 

Igorov otac Mirko već duži niz godina bavi se muzikom, krenuo je da svira harmoniku, a onda su kolege muzičari čuli da on dobro pevai malo po malo, batalio je sviranje i otisnuo se u pevačke vode.

Kaže da je potajno želeo da jedan od njegovih sinova zasvira baš violinu, i da je o tome maštao kao mladić.

“Još dok nisam bio oženjen uvek sam govorio da ako budem imao sina,  sviraće violinu”.

Ipak, s obzirom da je sam krenuo da se bavi muzikom, shvatio je da sviranje violine zahteva puno odricanja jer je to jedan od najkomplikovanijih instrumenata,  a prevashodno zahteva posebnu emociju sa kojom čovek mora da se rodi.

“Dve godine me je Igor ubeđivao da hoće da svira baš violinu, ali znajući koliko je to teško, iako je to za mene najdivniji instrument, nisam bio baš najsigurniji da li će on to moći”, kaže Mirko.

Međutim, na sinovljevo insistiranje morao je da popusti.

“Hvala bogu sve ide kako treba, Igor ima to nešto što je potrebno za sviranje violine, bez toga nema ništa. Nauči se tehnika, note, ali bez duše to nije to”.

Mirko kaže da Igor još uvek ide na časove i sigurno je da će mu trebati još mnogo vremena da svoje muziciranje dovede do perfekcije.

Zanimljivo je da je i majka veoma muzikalna i za razliku od njih trojice koji nisu išli u muzičku školu ona jeste, ali je svoj život posvetila porodici. 

Igorov stariji brat David koji ima 20 godina svoje životno opredeljenje vezao je za muziku. Od svoje 15 godine aktivno svira klavijature. Kaže da je brata podržavao u odluci da zasvira na violini, jer se ljubav prema tom instrumentu videla odmalena.

David  i Igor sviraju u orkestru koji je sastavljen od muzičara njihovih godina i prava su atrakcija u ovom delu Srbije. Šef orkestra Nikola Spasojević kaže da je nakon završetka srednje muzičke škole došao na ideju da okupi svoje drugare sa kojima se zna od detinjstva i da sa njima napravi orkestar.

“To što imamo violinu u orkestru koja nije baš karakteristična za naše krajeve posebno nas izdvaja od ostalih orkestara, i kada se dogovaramo oko nastupa uvek pitaju da li će da bude i violina, jer to je instrument koji veselje začini a Igor je odličan u tome”, kaže Nikola. 

Takmičenje violinista u Pranjanima koje se održava sredinom avgusta za Igora će biti vatreno krštenje.

“Drago mi je da postoji takav festival. Trudiću se da budem što bolji, znam da će tu doći violinisti iz Obrenovca, Ljiga, Valjeva, to su krajevi odakle potiču najbolji muzičari na ovom instrumentu. U mom kraju ja sam jedini violinista i potrudiću se da osvetlam obraz”.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija