• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

30.07.2019

11:47

(VIDEO) DAN KADA JE MUZIKA PROHODALA! Slavi se 40 godina vokmena

Zanimljivosti

(VIDEO) DAN KADA JE MUZIKA PROHODALA! Slavi se 40 godina vokmena

Podeli vest

Kompanija Soni je pustila na tržište prvi prenosni plejer muzičkih kaseta u julu 1979. godine – Sony Walkman

Do tada kuće širom sveta imale su, uglavnom, radio prijemnike i gramofone. Pojavom kasete sredinom sedamdesetih godina ostvario se san ljubitelja muzike – da sami mogu da snimaju muziku na jeftinom i dostupnom formatu. A onda je stigao i vokmen, koji je jedan od najpopularnijih i najvoljenijih komada elektronike – ikad!

Foto: Youtube printscreeen

 

Vokmen je kroz naredne decenije unapređivan, dodavane su mu funkcije poput radija, smanjenja šuma i mogućnosti snimanja. Pad popularnosti kaseta i dominacija kompakt diskova su doveli i do pojave CD Walkman uređaja, a početkom 2000-ih godina Sony je predstavio i Network Walkman – mp3 plejere sa hard diskom ili memorijskim karticama. 

Kako bi proslavio značajnu godišnjicu, Sony je otvorio veliku retrospektivnu izložbu u Tokiju, u najelitnijem delu grada Ginzi, koji vrvi od skupocenih prodavnica, restorana i noćnih klubova. Ova izložba, nazvana "#009 Walkman in the Park" fokusirana je na ljude kojima je vokmen bio sastavni deo svakodnevice.

Foto: Youtube printscreeen

 

Izložba, koja je podeljena u dva dela, počinje sa "Mojom pričom, mojim vokmenom", gde 40 poznatih japanskih faca evocira svoja sećanja na ovaj uređaj, a završava sa "Vokmen zidom", gde je prikazano oko 230 verzija ove "naprave" kroz njegovu 40- godišnju istoriju. Od nostalgičnih, starih verzija, do najnovijih modela, izložba podseća posetioce na sve promene u dizajnu, specifikacijama i formatima tokom četiri decenije. 

Rušeći tabu da je muzika nešto u čemu može da se uživa samo u "četiri zida" zahvaljujući vokmenu muzika je "prohodala".

NAJNOVIJA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT UGAO: Samo moja zabava

Ova naprava je utrla put novom, ličnom iskustvu konzumiranja muzike, koji je danas opšte mesto, s obzirom na pojavu mobilnih telefona i striming servisa. 

Izložba u Tokiju će biti otvorena do 1. septembra.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija