• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.08.2019

16:42

KONAČNO PUTUJU BEZ MUŠKARACA! Ženama u Saudijskoj Arabiji ukinuta još jedna zabrana

Zanimljivosti

KONAČNO PUTUJU BEZ MUŠKARACA! Ženama u Saudijskoj Arabiji ukinuta još jedna zabrana

Podeli vest

Pripadnice nežnijeg pola u Saudijskoj Arabiji sada mogu da putuju u inostranstvo bez dozvole muškog staratelja, odlučio Mohamed bin Salman

Novo pravilo je danas stupilo na snagu i dozvoljava ženama, koje imaju više od 21. godinu, da podnesu molbu za pasoš bez autorizacije, što ih izjednačava sa muškarcima.

Ženama je, takođe, dozvoljeno pravo da mogu same, bez dozvole muškaraca, da prijave rođenja, brakove i razvode, javlja BBC.

Mnoge pripadnice nežnijeg pola iz Saudijske Arabije ovaj potez nazvale su istorijskim, jer će, kako ističu na društvenim mrežama, nova generacija žena odrastati jednaka sa svojom braćom.

 

 

Ova monarhija je od skoro ublažila društvene restrikcije koje su se odnosile na žene, mada ima i dalje nezadovoljnih koji tvrde da još mnogo toga treba da se uradi po pitanju ženskih prava u toj zemlji.  

Saudijska Arabija je već dugo vremena u centru pažnje zbog svog tretmana prema ženama, što je još više izbilo u prvi plan kada je nekoliko žena iz ove zemlje zatražilo azil u inostravstvu

Princ Mohamed bin Salman, koji de fakto upravlja zemljom, založio se da se "olabave" restrikcije za žene, pa je tako prošle godine ukinuo zabranu sunarodnicama da voze, a sve kako bi malo otvorio konzervativnu monarhiju.

OD DANAS I ŽENE ZA VOLANOM: U Saudijskoj Arabiji ukinuta zabrana vožnje nežnijem polu

Sa druge strane, obrušio se i na neke aktivistkinje za ženska prava, pa su tako u poslednjih nekoliko meseci protiv nekoliko njih vode sudski procesi, podseća BBC


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!
Društvo

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!

Anđela Ikodinović iz Čačka, koja je student treće godine Pravnog fakulteta u Beogradu, oglasila se danas prvi put gde je javno podelila kroz šta je sve prošla lečeći se na "Beomedikus" klinici. Njoj su intervenciju izveli lekar opšte prakse i kozmetičar, za koga se potom ispostavilo da ima diplomu srednje Trgovačke škole. Zbog komplikacija koje su usledile, morala je na hitnu operaciju.

20.04.2024

16:26

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija