• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf.rs

20.08.2019

12:36

SIGURNO STE VIĐALI OVAJ UKRAS, a da li ste znali šta njegovo značenje predstavlja za PRAVOSLAVLJE?

Zanimljivosti

SIGURNO STE VIĐALI OVAJ UKRAS, a da li ste znali šta njegovo značenje predstavlja za PRAVOSLAVLJE?

Podeli vest

U mnogim sprskim domovima srešćete hvatača sna koji izvorno koriste Indijanci, a kod nas služi kao dekoracija u kući

Mnoge stvari držimo u kući kao dekoraciju, a zapravo ne znamo kakvo značenje imaju predmeti koji potiču iz drugih kultura. Kao i u slučaju turskog ili Fatiminog oka čije pravo znače malo ko zna, isti je slučaj i sa hvatačima snova.

Hvatač snova u domovima u Srbiji predstavlja ukras, ali u kulturi u kojoj je nastao ima duboku simboliku.
 

Foto: Pixabay

Tekst potpisa

Legenda kaže da jedna majka nije mogla da uspava svoje dete koje je stalno plakalo. Tada ju je mudra starica savetovala da napravi magični talisman koji će odneti sve loše snove, a beba će mirno spavati. Majka je isplela hvatač snova i postavila ga iznad detetovog kreveta. Te noći dete je počelo mirno da spava, a ova priča pročula se dalje pa su i druge žene počele da prave hvatače snova za svoju decu.

Pravljeni su sa svrhom čuvanja sna ljudi od noćnih mora.

Sačinjen je od drvenog obruča koji je ispunjen imitacijom paukove mreže. Na dnu obruča nalaze se kožne trake koje vezuju perje.
 

Foto: Pixabay

 

 

Oblik hvatača snova je uvek krug, jer predstavlja krug života, silu kao Sunce i Mesec koje putuju svakog dana i dana preko neba. Autentični hvataci snova su obično male veličine i imaju svete ukrase kao što su perje i perle.

Hvatači snova obično se nalaze oko vrata ili prozora, posebno dece, kako bi snimili sve snove. Tokom noći, dok osoba spava, dobri snovi prolaze kroz središnju rupu i preko perja se spustaju u san osobe, a losi snovi ostaju uhvaćeni u mrežu i spaljuju se snagom prvog jutarnjeg sunca.

Takođe se smatra da donose sreću, isceljenje, harmoniju.

 

Foto: Pixabay

 

Ipak Biblija kaže nikakve zamke ne mogu da nas odbrane od loših snova već samo okretanje Hristu.

- Postoji i mogućnost demonskog uzroka loših snova, ali uopšte, to se javlja samo ako se neko okreće okultnim ouijskim pločama, ritualima itd. Grozne stvari mogu da se dožive kao deo demonskog uticaja i uznemiravanja. Biblija ne nudi nikakva rešenja u vidu zamki ili drugih sredstava borbe, već smatra da je jedini način da se taj demonski uticaj zaustavi, okretanje Hristu, priznavanje greha i njegovo odbacivanje.



(VIDEO) SIGURNO STE VIĐALI TURSKO OKO, a evo šta zapravo ova amajlija privlači u vaš dom!

Ipak, ako pitate jednog ruskog sveštenika zašto može da bude loše držanje ovakvog predmeta u stanu, odgvoriće vam baš kao i što smatra za Fatimino oko:

- Često je dovoljno reći da to nije spojivo s pravoslavljem, jer ili ste pravoslavac ili paganin (okultista itd.). Ipak nekome ne bude ni to dovoljno pa je potrebno ispričati nešto o tome da je paganstvo u suštini klanjanje demonima i da je ta amajlija u vašoj kući – mali đavo. Niko ne želi u kući da ima nešto tako, zar ne?

- Ono što je najvažnije je da samo Bog Svoja dobra daje besplatno, ona ne koštaju ništa, dok demoni zahtevaju plaćanje svojih "usluga“ i za uzvrat traže ono najdragocenije što čovek ima- njeguv besmrtnu dušu, rekao je ruski sveštenik Aleksandar Jermolin upitan da objasni značenje amajlije turskog oka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mali

pre 4 godine

Bog Svoja dobra daje besplatno, ona ne koštaju ništa, dok demoni zahtevaju plaćanje svojih "usluga“ i za uzvrat traže ono najdragocenije što čovek ima- njeguv besmrtnu dušu.Znaci li to,oce,da nasom crkvom upravljaju demoni?

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija