• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik Srbija

22.08.2019

13:37

(VIDEO) RUSKI ROBOT POLETEO U SVEMIR! Android FJODOR uzviknuo: IDEMO! IDEMO!

Zanimljivosti

(VIDEO) RUSKI ROBOT POLETEO U SVEMIR! Android FJODOR uzviknuo: IDEMO! IDEMO!

Podeli vest

Ruski humanoidni robot „Fjodor" prvi put je odleteo u kosmos, na brodu „Sojuz MS-14"

Sa kosmodroma „Bajkonur" u Kazahstanu, u 6 časova i 38 minuta po moskovskom vremenu, lansirana je raketa-nosač „Sojuz-2.1a".

Uoči svog polaska, „Fjodor" je rekao: „Idemo! Idemo!", ponovivši poznatu frazu Jurija Gagarina.

Nakon 8 minuta i 49 sekundi brod je izašao na orbitu i krenuo ka Međunarodnoj svemirskoj stanici. Od tog trenutka, „Fjodor" se može smatrati kosmonautom, jer je prešao uslovnu granicu od 100 kilometara iznad zemlje.

 

 

„Sojuz MS-14" će leteti prema Međunarodnoj kosmičkoj stanici dva dana. Zbližavanje broda sa stanicom i njegovo spajanje sa modulom „Poisk" ruskog segmenta će biti izvedeno 24. avgusta u 8 časova i 30 minuta po moskovskom vremenu.

 

 

Za vreme boravka robota na MKS biće izveden niz eksperimenata. On će se tamo nalaziti 17 dana.

U ZADRUZI I ROBOT! Uz pevače, starlete i majmune rijaliti će imati i veštačku inteligenciju

Brod  sa „Fjodorom" će krenuti nazad na Zemlju 6. septembra.

Ranije je bilo saopšteno da bi „Fjodor" mogao drugi put otići na orbitu kako bi izašao u otvoreni svemir.

Androidni robot „Fjodor" stvoren je u saradnji sa kompanijom „Androidna tehnika" i Fondom za perspektivna istraživanja, uz tehničku podršku Ministarstva za vanredne situacije Rusije. Očekuje se da će u budućnosti robot biti poslat i na Mesec.

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59