• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf.rs

24.08.2019

14:47

(VIDEO) SELO U KOME SE MUŠKO DETE NIJE RODILO 10 GODINA! Maleno poljsko mesto čitavu deceniju uzalud čeka dečaka, SAD DAJU I NAGRADU ONOM KO GA NAPRAVI!

Zanimljivosti

(VIDEO) SELO U KOME SE MUŠKO DETE NIJE RODILO 10 GODINA! Maleno poljsko mesto čitavu deceniju uzalud čeka dečaka, SAD DAJU I NAGRADU ONOM KO GA NAPRAVI!

Podeli vest

U selu Mijejske Odrzanske u Poljskoj već skoro 10 godina rađaju se isključivo bebe ženskog pola

U ovom malenom mestu, koje se nalazi na jugu Poljske, blizu granice sa Češkom živi svega 300 ljudi. U protekloj deceniji rođeno je 12 beba, od toga nijedan dečak.                                          
Nesvakidašnji slučaj medijima je zapao za oko tek ovog meseca, a o ovom fenomenu pišu i poznati svetski mediji.

Predsednik mesne zajednice Rajmund Friško, inače otac dve ćerke, ponudio je novčanu nagradu prvom bračnom paru koji postanu roditelji dečaka.

- Toliko su mediji pisali o nama da sam čak i razmišljao da nazovem ulicu po imenu prvog sledećeg rođenog dečaka. To bi definitivno bio lep poklon. Posadićemo hrast i imenovaćemo ga po njemu - rekao je Friško za britanski Telegraf.

 

 

Postoji li objašnjenje za ovaj fenomen?

Pol bebe zavisi od toga da li sperma njihovog oca nosi X ili Y hromozom. X hromozom kombinuje se sa istim takvim hromozomom majke i u tom slučaju nastaje ženski pol deteta (XX). Sa druge strane, ukoliko se Y hromozom oca ukombinuje sa X hromozomom majke nastaje dečak (XY). Ukoliko pak muškarac ima jednak broj X i Y hromozoma, verovatnoća je 50:50 da će beba biti dečak ili devojčica.

Ovakav slučaj zaintrigirao je i naučnike koji su pokazali interesovanje za ovo selo, ali do sada konkretnog istraživanja o genetici stanovništva nije bilo.

Moguće je, međutim, da bi ovo mogla da bude samo slučajnost, u šta veruje Krejg Anderson, profesor statistike na Univerzitetu u Glazgovu.

- Ako pretpostavimo da postoji otprilike 50:50 šansi da parovi imaju dečaka ili devojčicu, on procenjuje da je verovatnoća da se u ovom selu rodi 12 uzastopnih devojčica 1/4096. To je teoretski gledano vrlo mala šansa, ali u praksi bilo koji uzastopni sled dečaka ili devojčice jednako je verovatan - rekao je profesor.

 

 

- Dakle, verovatnoća da će se u poljskom selu roditi 12 uzastopnih devojčica je 1/4096, ali isto su takve šanse da će od 12 novorođenčadi koji budu dolazili na svet biti šest devojčica i šest dečaka, po redosledu:"dečak-devojčica-dečak-devojčica" - dodao je on.

Anderson zaključuje da je ljudski mozak zapravo loš u računanju ideje nasumičnosti i verovatnoće paradoksa. Ukoliko opazimo bilo kakvu slučajnost, napominje Anderson, imamo snažnu tendenciju ka tome da otkrijemo "kako i zašto", iako u ponekim situacijama odgovora nema.

Bonus video, pogledajte:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija