• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik.rs

11.09.2019

16:26

MORSKI PSI SVE ČEŠĆE NAPADAJU LJUDE! Evo i uzroka sve učestalijih incidenata u vodi

Zanimljivosti

MORSKI PSI SVE ČEŠĆE NAPADAJU LJUDE! Evo i uzroka sve učestalijih incidenata u vodi

Podeli vest

Napadi morskih pasa na kupače značajno su se povećali poslednjih godina na poluostrvu Kejp kod, u državi Masačusets

Prošle godine je brazilski student postao prva žrtva ovih životinja u toj oblasti i to nakon osam decenija. Šta stoji iza napada?

Foto: Printscreen You Tube

 

Najverovatnije je razlog sve većeg prisustva morskih pasa na obali Masačusetsa njihov plen, sive foke, čija se populacija povećala nakon zabrane lova 1972. godine. Lov na ove životinje zabranjen je u Novoj Engleskoj, američkoj regiji sastavljenoj od država Mejn, Nju Hempšir, Vermont, Masačusets, Roud ajland i Konektikat. Zakon o zaštiti je usvojen zato što je zbog lova ova vrsta gotovo nestala iz regiona.

Tokom godina, gotovo izumrla populacija sivih foka postepeno se povećavala. Procenjuje se da u Kejp kodu živi oko 50.000 primeraka ovih životinja. Iako su slatke i naizgled bezopasne, foke privlače veliki broj morskih pasa i grabljivica u tu oblast.

MISTERIJA REŠENA! Čudovište iz Loh Nesa je zapravo bila džinovska jegulja!

Pojedini zvaničnici predlažu prilično radikalno rešenje problema: omogućiti ubijanje foka, da bi kontrolisali njihovu populaciju. Iako možda zvuči ekstremno, ova praksa je relativno uobičajena i koristi se, na primer, za problem prekomerne populacije kengura u pojedinim oblastima Australije.

Ron Beati, komesar okruga Barnstejbl u Masačusetsu, smatra da u regionu ima previše foka i da bi lov na ove životinje trebalo da bude ponovo odobren.

- Foke ove godine privlače sve više morskih pasa. Više im nije potrebna zaštita - rekla je Beati za "Ekspres".

Za morskog biologa Blejka Čapmana, ubijanje morskih pasa i foka nije rešenje. Stručnjak veruje da je praćenje morskih pasa i upotreba tehnologija koje mogu odbiti morske pse efikasnije rešenje za zaštitu ljudi.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija