• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic/informer.rs

13.07.2020

20:51

Pogodite koji TIP DETETA će biti NAJUSPEŠNIJI kao odrasla osoba!

Zanimljivosti

Pogodite koji TIP DETETA će biti NAJUSPEŠNIJI kao odrasla osoba!

Podeli vest

Ako biste morali da predvidite tip učenika šestog razreda koji će ostvarivati najveću zaradu kao odrasla osoba, koje bi to dete bilo?

Pratio se uticaj njihove inteligencije, karakteristika, ponašanja i socioekonomski status njihovih roditelja. Da li bi to bila deca koja vole da uče, stidljiva deca koja svima ugađaju ili mali sportisti?

Koju god grupu da odaberete pogrešili biste, piše portal Manager.ba.

Prema 40-godišnjem istraživanju objavljenom u časopisu "Developmental Psychology", deca koja su prkosna i krše pravila bila bi vaš najbolji izbor. Iznenađujuće, zar ne?

Istraživanje dvanaestogodišnjaka koji pohađaju šesti razred osnovne škole započelo je 1968. godine, a pratio se uticaj njihove inteligencije, karakteristika, ponašanja i socioekonomski status njihovih roditelja. Potom su te iste učenike posmatrali sledećih 40 godina, kako bi došli do zaključka. Nije bilo iznenađujuće da su deca koju su profesori opisali kao "radne" većinom imala prestižne poslove. No ipak, oni nisu bili ti koji su i zarađivali najviše.

Najveće prihode imala su "nestašna" deca, odnosno deca koja su kršila pravila i suprotstavljala se roditeljskom autoritetu.

Foto: Shutterstock

Prema autorima istraživanja, jedan od razloga zbog kojeg su 12-godišnjaci koji su bili skloni kršenju pravila zarađivali više kao odrasle osobe jeste taj što se nisu bojali da pregovaraju za višu platu ili povišicu. Kao još jedan od razloga navode i to što su takva deca više cenila konkurenciju, odnosno nisu brinuli toliko o napretku drugih koliko o svom ličnom napretku.

Većinom deca sklona kršenju pravila imaju veću šansu da budu preduzetnici, inovatori i milioneri.

Ako odgajate jedno pomalo prkosno dete, pronađite utehu u spoznaji da njegovo kršenje pravila zapravo može biti prednost. Nemojte ga obeshrabrivati da prekrši pravilo ili dva ako time neće nikoga povrediti, već ga učite saosećanju, kako biti ljubazan i brižan, ali isto tako da mora snositi posledice kada ponašanje postane neprihvatljivo.

Takođe bi mogla postati i mentalno jaka osoba koja se ne boji kršiti pravila ako zna da time svet čini boljim mestom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija