• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.01.2022

17:48

SVET U ŠOKU nakon što je otkriveno ko je čovek kome je urađena ISTORIJSKA TRANSPLANTACIJA SRCA SVINJE

Pixabay

Zanimljivosti

SVET U ŠOKU nakon što je otkriveno ko je čovek kome je urađena ISTORIJSKA TRANSPLANTACIJA SRCA SVINJE

Podeli vest

Dejvid Benet, 57-godišnji muškarac sa srčanim oboljenjem opasnim po život dobio je srce od genetski modifikovane svinje, što je revolucionarni postupak koji nudi nadu stotinama hiljada pacijenata kojima su potrebni organi. Dejvid je tako postao prvi čovek kome je ikada urađena ovakva intervencija, a onda su otkriveni detalji iz njegove prošlosti.

Naime, kako prenose mediji, Benet je pre više od 3 decenije izbo čoveka koga je sreo u baru pre sedam puta, što je tada mladića Edvarda Šumejkera, koji je imao 22 godine, prikovala za kolica sve do kraja života ostavivši ga paralizovanog i vezan za invalidska kolica.

Incident se dogodio baru u Merilendu u aprilu 1988. nakon što je Benet uhvatio svoju tadašnju ženu Normu Džin Benet kako sedi u Šumejkerovom krilu dok su pričali i pili.

Šumejker je zadobio ubode u leđa, stomak i grudni koš. Ostao je paralizovan 19 godina pre nego što je doživeo moždani udar 2005. i umro dve godine kasnije, sa 40 godina.

 

 

Dejvid Benet, 57, služio je zatvorsku kaznu zbog napada na Edvarda. Tačno vreme koje je proveo iza rešetaka nije bilo poznato, ali porodica ranjenog mladića navodi da je to bilo samo 5 godina. 
Oni su iz medija saznali da je čovek koji je dobio prvo srce genetski modifikovane svinje isti onaj koji je teško povredio Evdarda. Smatrau da Benet nije zaslužio inovativni medicinski tretman i da bi bilo bolje da je svinjsko srce moglo biti dato nekom drugom kome je potrebno.

- Ed je patio. Bila je to trauma, godinama i godinama, sa kojima je moja porodica morala da se nosi. Benet je nastavio i živeo dobar život. Sada dobija drugu šansu sa novim srcem. Mislim da bih ipak volela da je ovo srce otišlo nekom drugom - rekla je njegova sestra Lesli Šumejker za "Vašington post".

Iako rodbina žrtava nasilnih zločina mogu smatrati da osuđenici ne bi trebalo da primaju procedure za spasavanje života, ne postoje američki zakoni ili propisi koji zabranjuju lečenje. U stvari, Medicinski etički kodeks zahteva od lekara da budu posvećeni pružanju kompetentne medicinske usluge sa saosećanjem i poštovanjem svim pacijentima.

Osmočasovna operacija obavljena je u Baltimoru u petak, a pacijent se dobro oseća, naveli su hirurzi u Medicinskom centru Univerziteta Merilend.

- Ono stvara puls, stvara pritisak, to je njegovo srce - rekao je doktor Bartli Grifit, direktor programa za transplantaciju srca u medicinskom centru, koji je izvršio operaciju.

- Radi i izgleda normalno. Oduševljeni smo, ali ne znamo šta će nam sutra doneti. Ovo nikada ranije nije urađeno - naveli su oni.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vesić: Radimo na boljoj saobraćajnoj povezanosti sa Rumunijom
Politika

Vesić: Radimo na boljoj saobraćajnoj povezanosti sa Rumunijom

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ambasadorka Rumunije u Srbiji Silvija Davidoju saglasili su se danas da bi dobri politički odnosi dve zemlje trebalo da utiču i na poboljšanje ekonomskih odnosa odnosno bolju saobraćajnu povezanost čemu bi, kako su naveli, doprinela realizacija projekata pre svega u oblasti putne i železničke infrastrukture.

03.06.2024

17:24

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Rasizam, nacizam i promocija oružja! Šta se to kuva u Nemačkoj pred EURO?
EURO 2024

Rasizam, nacizam i promocija oružja! Šta se to kuva u Nemačkoj pred EURO?

Skandal za skandalom potresa Nemačku pred sam početak Evropskog prvenstva u toj zemlji! Situacija u tamošnjem fudbalu, prema poslednjim informacijama, nije nimalo bajna, čak štaviše, preti da eskalira! Dokaz za to je nekoliko izuzetno kontroverznih događaja, koji uključuju pojmove koji nemaju ama baš nikakve veze sa sportom - nacizam, rasizam i promociju oružja!

03.06.2024

15:52

Planeta

Zabava

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“
Kultura

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“

Pozorište lutaka „Pinokio“ će u sredu 05. juna 2024. godine u 20 časova održati premijeru predstave ZEC I PAS, u režiji Silvana Omerzua, a repriza predstave „Zec i Pas“ će se održati u subotu, 08. juna u 12 časova.

03.06.2024

14:50

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija