• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.03.2022

08:28

ŠTA ZNAČI KADA VAM CRNA MAČKA PREĐE PUT? Staro narodno verovanje otkriva, evo šta vam ustvari donosi!

Zanimljivosti

ŠTA ZNAČI KADA VAM CRNA MAČKA PREĐE PUT? Staro narodno verovanje otkriva, evo šta vam ustvari donosi!

Podeli vest

Stari Egipćani su obožavali mačke, pa i one crne. Ali u Evropi su ih demonizovali, a posledica starih verovanja je da se i dan danas u skloništima najteže udomljuju crne mačke

Crnoj mački su posvećene mnoge priče i filmovi pa je retko bila simbol nečeg dobrog. A u istoriji, značenja koja su se vezivala za crnu mačku su oprečna. Svaka kultura ima neko svoje verovanje, a jedno od najpoznatijih je verovanje ljudi koji su živeli u Egiptu - koji su je obožavali jer su ju smatrali predstavnikom božanstva.

Stari Egipćani su obožavali mačke, i one crne, pa je iz te zemlje poteklo verovanje da je crna mačka koja prelazi put znak dobre sreće. Egipatsko božanstvo, zaštitnik kuće, Bastet, se prikazivao kao crna mačka sa zlatnim očima. Ako bi ukućani imali crnu mačku za kućnog ljubimca, smatralo se da će imati više sreće i blagostanja u porodici.

Foto: Pixabay

Crna mačka

Crna mačka koja vam pređe preko puta, prema hrišćanskom verovanju, zapravo je demon koji nam stvara zlu prepreku. Crne mačke smatraju se i lošim kućnim ljubimcima.

U srednjevekovnoj Evropi su ih smatrali znakom koji najavljuje nesreću. Crne mačke su povezivali s demonskim bićima i vešticama, a mačka koja vam presečee put bila je znak da vas posmatra sam đavo.

Ipak, u nekim kulturama, crna mačka je znak sreće. Na primer, krene li crna mačka u vašem smeru, veruje se da to donosi sreću, pa je nemojte terati. U Škotskoj ako vam se crna mačka pojavi u kući, to je znak nadolazećeg prosperiteta. U Japanu se crna mačka smatra znakom sreće. 

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
kapetan Dragan

pre 2 godine

Kad vam crna macka predje preko puta znaci da je niste pogazili

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Devojčica je jaukala i dozivala mrtvu majku! Vozač "mercedesa" ubice nije ni zvao Hitnu pomoć! (FOTO)
Hronika

Devojčica je jaukala i dozivala mrtvu majku! Vozač "mercedesa" ubice nije ni zvao Hitnu pomoć! (FOTO)

Milorad M. (42), vlasnik stovarišta iz okoline Novog Bečeja, uhapšen je zbog sumnje da je izvršio krivično delo teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja, a nakon što je sinoć oko 21 sat na putu između naseljenih mesta Novi Bečej i Kumane automobilom marke "mercedes GLE" naleteo na bicikliste, majku Moniku Isakov (36) i maloletnu decu, koji su vozili osvetljenim putem.

26.05.2024

15:18

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija