• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/Maja Jovanović

29.05.2022

22:00

DEJAN MILIĆEVIĆ, od 150 kilograma do vitkosti: Ne želim da izgledam MRŠAVO, nego ZDRAVO!

Printscreen You Tube

Zanimljivosti

DEJAN MILIĆEVIĆ, od 150 kilograma do vitkosti: Ne želim da izgledam MRŠAVO, nego ZDRAVO!

Podeli vest

Trideset godina sam se borio sa viškom kilograma, svi su mi obećavali da će me dovesti u red, od nutricionista do trenera, kaže fotograf Dejan Milićević

Fotograf Dejan Milićević tokom trideset godina karijere stvorio je vizuelni identitet brojnim javnim ličnostima na Balkanu. Ispred njegovog objektiva stvarala se magija. Ipak, za sve to vreme zanemarivao je sebe i došao do toga da dostigne kilažu od čak 150 kilograma. Usledili su i brojni zdravstveni problemi zbog kojih je morao hitno da donese odluku o rešavanju ovog stanja u koje je zapao. Pre tri godine odlučio se na operaciju suženja želuca. O operaciji, procesu mršavljenja i zdravstvenim tegobama, Dejan govori u intervjuu za Ljubav i zdravlje.

Pre tri godine podvrgao si se operaciji suženja želuca. Kako si se odlučio baš za ovo rešenje?
- Trideset godina sam se borio sa viškom kilograma, svi su mi obećavali da će me dovesti u red, od nutricionista do trenera. Mislim da sam dao 30.000 evra da bih bio najdeblji čovek u Beogradu! Od svih stručnjaka koji su bili oko mene, došao sam do toga da imam 150 kilograma. Tu su i lažni prijatelji koji su mi pričali kako divno izgledam, kako imam šarm i da ne mogu da me zamisle mršavog. Stalno kažem, ja ne želim da budem mršav, već da normalno i zdravo izgledam. Kada odem u butik ili prodavnicu, da mogu da kupim veličinu L ili XL, a ne da mi se garderoba šije da bih mogao u nju da uđem. To me je navelo da presečem i kažem: Dosta je više! Raspitao sam se za operaciju suženja želuca i uradio je.

 

 

Sa kim si razgovarao o ovom poduhvatu?
- Moja prijateljica, koja se porodila i tokom trudnoće se previše ugojila, među prvima mi je otvorila oči. Rekla mi je: "Sram te bilo, ja kao majka malog deteta sam uradila to, a ti ne smeš." Posle toga sam pozajmio pare i zakazao operaciju. U momentu kada sam se odlučio na operaciju, iskeširao sam pare za stan i renovirao ga, baš sam bio bez para. Međutim, rekao sam sebi, sad ćeš to uraditi, a pare ćeš već nekako vratiti.

Jesi li imao zdravstvenih problema zbog gojaznosti?
- Kako da ne. Već sam imao i dijabetes, hipertenziju, probleme sa kičmom i zglobovima. Sa svojih 150 kilograma veoma teško sam se kretao, sve mi je bilo mnogo komplikovanije da uradim. Čak i da sam krenuo da vežbam sa toliko kilograma, ono je veoma rizično i po srce i po zglobove. Nisam se plašio nikakvih nuspojava operacije. Vodim računa šta u kom periodu života radim. Upravljam se u životu prema feng-šuiju, numerologiji i astrologiji, i do sada sam sve pogađao kad i šta treba da uradim. Tako je bilo i u ovom slučaju. Sve je prošlo super, već peti dan od operacije sam fotografisao u studiju.

 

 

Na koji način funkcioniše tvoja ishrane posle operacije?
- Operacija suženja želuca te sprečava da prekomerno jedeš. Posle male količine hrane napuni ti se želudac i osećaš se sito. Faktički, nemate četvrtinu želuca. Ovo je trajni postupak, ukoliko niste potpuni ludak koji će se na silu prežderavati, trpeti bolove i ponovo dovesti sebe u prethodno stanje. To su ekstremni slučajevi. Meni je samo strašno što je ovaj postupak postao pomodarstvo. Niko neće da pazi na ishranu ili da vežba kako bi korigovao nekoliko kilograma viška, već svi odmah odlaze na operaciju. Savetujem je samo osobama koje zbog kilaže imaju zdravstvenih problema i koje, kao ja, imaju 60-70 kilograma viška. Kada operišete želudac, u organizmu se dešava haos. Želudac mora organizmu da "objasni" odakle toliko prostora između organa, gubitak kilograma, mora sve da dođe na svoje. Ne treba odmah prionuti na vežbanje, već pustiti vašem organizmu da se privikne na novonastalu situaciju. Tek onda počneš polako sa fizičkim aktivnostima i dolaska do svoje željene težine.

Koliko si izgubio kilograma neposredno nakon suženja želuca?
- Mršavljenje krene odmah. Skidanje kilograma krene naglo, pa stane dva-tri dana, pa opet krene naglo i tako ukrug. U kratkom vremenskom periodu se izgubi veliki broj kilograma, ipak, potrebno je nekih godinu dana da to sve dođe na svoje.

 

 

Koji ti je krajnji cilj kada je broj skinutih kilograma u pitanju?
- Doktor mi je rekao da mi je idealno da imam 90 kilograma, pošto sam visok 184 cm. Međutim, kada sam imao ispod 100 kilograma, uopšte se sebi nisam dopao. Kada se vidim na snimcima, zadovoljan sam kako izgledam, naravno kada gledam sebe na televiziji i dalje vidim debelu osobu. Kada sam imao tih idealnih 90 kilograma, svi su me pitali da li sam dobro, jesam li umoran. Zastrašujuće sam delovao. Uz tempo posla koji te samelje i plus skinuta kilaža, sebi sam izgledao bolesno.

Da li se sada baviš i fizičkim aktivnostima?
- Nisam sportski tip, ali čim dođe lepo vreme, vozim bicikl. Obiđem svaki dan lepu turu biciklom tokom koje ne opterećujem previše srce. Vožnja mi je najbezbednija za zdravlje jer ne opterećujem ni zglobove previše i dobro se osećam.

 

 

S obzirom na to da si izgubio veliki broj kilograma, da li moraš da odstranjuješ i višak kože?
- Ne moram. Hvala bogu, imam dobru genetiku, pa se sa gubitkom kilograma i koža vratila na svoje mesto. Imam pedeset i dve godine i nikada nisam imao problem tog tipa. Tek sada planiram da zatežem malo borice, operišem podbradak i uradim fejs-lifting. Nikada nisam bio ni kod kozmetičara, ali godine su tu. Prema mom izgledu, niko ne bi rekao da sam imao 150 kilograma.

Posle operacije imao si i koronu dva puta. Imaš li neke nuspojave posle preležane bolesti?
- Imam posledice. Dešava mi se da potpuno zaboravljam stvari, da na primer gledam u nešto, a ne mogu da se setim kako se zove. Osećam hronični umor, stalno mi se spava. Posle korone ne mogu da živim bez kapi za nos. Kako se ne bih "navukao" na kapi, koristim razne rastvore za pročišćavanje disajnih puteva. Imam osećaj da ću se udaviti ako ne inhaliram nos, kao da su mi svi disajni putevi konstantno zatvoreni. Takođe, leđa me stalno bole. Čudan neki virus, baš se osećaju posledice.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija