• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.07.2022

11:01

MISTERIOZNI DVORAC KOJI JE ZAVARAVAO NEPRIJATELJE JEDNIM TRIKOM! Nestvarna građevina koja se nalazi u STENI (VIDEO/FOTO)

Pixabay

Zanimljivosti

MISTERIOZNI DVORAC KOJI JE ZAVARAVAO NEPRIJATELJE JEDNIM TRIKOM! Nestvarna građevina koja se nalazi u STENI (VIDEO/FOTO)

Podeli vest

Početkom 20. veka nekadšnji američki predsednik Teodor Ruzvelt proglasio je Montezuma dvorac nacionalnim spomenikom, a nalazi se u steni i predstavlja pravu atrakciju za turiste

Neobično zdanje nalazi se u zidinama u Arizoni. Sam naziv dvorac je dobio po istoimenom caru Montezumu.

Ipak vreme je pokazalo da car nije imao nikakve veze sa gradnjom dvorca. Radilo se o zajedničkoj zgradi naroda Sinagua, a pretpostavlja se da su ovde živeli  između 8. i 15. veka, a dvorac je izgrađen oko 1100. godine.

Kamena zgrada sastojala se od 20 soba, a do njen se dolazilo nizom stepenica koje su bile postavljene preko strmih litica na visini od 27 metara.

Ovo je bio odličan način da se narod odbrani od neprijatelja, jer su u slučaju opasnosti samo podizali stepenice.

Iako je Montezuma prozvana dvorcem, zapravo se radi prastaroj zgradi koja se nalazi u steni.

Izgraditi ovakvu zgradu bio je impresivan poduhvat za ono doba, toliko impresivan da ga je početkom 20. veka američki predsednik Theodor Ruzevelt proglasio nacionalnim spomenikom.

Danas je Montezuma popularna turistička destinacija, a kako zbog osetljivih zidova ne smeju da šetaju prostorijama, još uvek mogu da mu se dive sa distance.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija