• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.01.2023

09:01

ŠOKANTNO OTKRIĆE NAUČNIKA! Rekonstruisali lice faraona Ramzesa II kada je bio na vrhuncu moći (FOTO)

Pixabay

Zanimljivosti

ŠOKANTNO OTKRIĆE NAUČNIKA! Rekonstruisali lice faraona Ramzesa II kada je bio na vrhuncu moći (FOTO)

Podeli vest

Lice farona Ramzesa II rekonstruisali su naučnici iz Egipta i Engleske, a oni su to uradili na osnovu 3D modela lobanje i savremenih tehnologija

Faraon Ramzes je u istoriji ostao upamćen kao jedan od najdugovečnijih - vladao je 66 godina, zbog čega se većina njegovih podanika plašila da će nakon njegove smrti svi nestati, prenosi Daily Mail.

 - Na moja maštanja o izgledu Ramzesa II je umnogome uticao izgled njegove mumije. Međutim, rekonstrukcija je pomogla da stvorimo pravo lice i to veoma zgodno ako mene piatate -  rekla je Sahar Salim sa Univerziteta u Kairu, koja je napravila 3D model njegove lobanje.

Proces pravljenja modela 3D lobanje nije bio dovoljan, jer je konačan cilj bio rekonstrukcija njegovog lika u trenutku kada je bio na vrhuncu svoje moći.

 

 

Stručnjaci sa Univerziteta u Liverpulu, predvođeni Kerolajn Vilkinson, rešili da vrate vreme unazad i model unesu u bazu podataka nakon čega su stvorili slojeve njegovog lica i dobili lik čoveka u kasnim četrdesetim godinama.

Ovakvi projeti nude mogućnost da se stvori povezanost sa istorijskim ličnostima i istraži njihova zaostavština.

Posebno interesantna činjenica u vezi ove rekonstrukcije lica je da ona predstavlja prvi naučni poduhvat "oživljavanja" čuvenog vladara, jer su svi prethodni bili zasnovani na izgledu mumije.

bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija