• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.04.2023

08:01

IMA SE, MOŽE SE! Skelet Tiranosaurusa prodat privatnom licu za više od pet i po miliona evra (VIDEO)

Printscreen You Tube DW News

Zanimljivosti

IMA SE, MOŽE SE! Skelet Tiranosaurusa prodat privatnom licu za više od pet i po miliona evra (VIDEO)

Podeli vest

Skelet tiranosaurusa star 67 miliona godina prodat je privatnom licu na aukciji u Cirihu za 5,55 miliona švajcarskih franaka (oko 5,6 mililona evra), što je prvi put da se Ti-reks našao na aukciji u Evropi.

Ovaj primerak dinosaurusa opisan je kao jedan od najspektakularnijih skeleta Ti-reksa koji postoje, a dug 11,6 metara i visok 3,9 metara, preneo je Bi-Bi-Si.

Naziv skeleta, prodatog u aukcijskoj kući Koler u Cirihu, je "293 Triniti", jer je izgrađen od tri različita Ti reksa sa američkih lokacija dinosaurusa u Montani i Vajomingu i sastoji se od 293 odvojene kosti iz uzoraka izvađenih između 2008. i 2013. godine.

Većina skeleta dinosaurusa koji se prodaju na aukciji delimično su sastavljeni od odlivaka ili zamene, ali više od polovine "293 Triniti" čine prave kosti, što je relativno visok procenat.

Britanski javni servis navodi da ovo nije prva aukcija Ti reksa, niti najviša postignuta cena, ali da su takve prodaje relativno retke.

Navodi se i da su naučnici zabrinuti zbog sve većeg broja fosila dinosaurusa koji završavaju u privatnim kolekcijama. Prošle godine skelet Ti reksa, za koji se očekivalo da će na aukciji koštati do 23 miliona evra, povučen je nakon što su se pojavile sumnje o tome odakle su delovi došli.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija