• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.06.2023

20:00

ŠOKIRANI RIBAR UGLEDAO NAJBRŽEG MORSKOG PSA NA SVETU Snimio ga je u Jonskom moru (VIDEO)

Shutterstock

Zanimljivosti

ŠOKIRANI RIBAR UGLEDAO NAJBRŽEG MORSKOG PSA NA SVETU Snimio ga je u Jonskom moru (VIDEO)

Podeli vest

Janis Gelados bio je na svom brodu u Jonskom moru, kod obale Zantea, kada je ugledao morskog psa.

Geladis nije znao da je ogromna ajkula zapravo najbrži morski pas na svetu - ajkula sa kratkim perajima, piše Daily mail

Ova vrsta može dostići brzinu od 46 milja, odnosno 74 kilometara na sat. Može se naći na mnogim mestima širom sveta, ali je postala ugrožena vrsta. Može biti dužine do 4 metra i teška oko 570 kg. 

Primećena je u Mediteranu  prošle godine, prvi put posle čitave decenije. 

A nakon nedavnog bliskog susreta sa njom grčki ribar je za lokalne medije rekao:

To je prva ajkula koju sam ikada video u našim vodama. Ne mogu reći kakva je, ali je ogromna!'

On je dodao da, iznenađujuće, ajkula uopšte nije agresivna.  

Naprotiv, bila je mirna i plivala je pored broda kao delfin - rekao je Geladis.

Vrsta ajkule koju je ugledao grčki ribar postaje sve ređa nakon što je postala žrtva industrijskog ribolova, usputnog ulova i međunarodne trgovine perajima.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Sve o izborima 2. juna! Ko, gde i zašto bojkotuje i zašto nikome ništa nije jasno?! Da stavite čoveka u Amazoniju bez Gugl mapa lakše bi se snašao...
Izbori 2024

Sve o izborima 2. juna! Ko, gde i zašto bojkotuje i zašto nikome ništa nije jasno?! Da stavite čoveka u Amazoniju bez Gugl mapa lakše bi se snašao...

Mesecima je trajalo preganjanje i pregovaranje oko termina i vrste izbora, a kada je pao kakav-takav dogovor vlasti i opozicije, usledila je nikad kraća i nikad nevidljivija kampanja, pa retko ko ima utisak da će veliki deo Srbije za šest dana ponovo izaći na birališta, a da već u četvrtak u ponoć počinje čuvena predizborna tišina.

27.05.2024

10:05

Vesti

Male boginje u KBC "Zemun": Obolela četiri zdravstvena radnika
Društvo

Male boginje u KBC "Zemun": Obolela četiri zdravstvena radnika

U Bolnici za ginekologiju i akušerstvo Kliničko-bolničkog centra "Zemun" četiri zdravstvena radnika obolela su od morbila, a kako je za potvrdila dr Slavica Maris, epidemiološkinja i načelnica Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje, oni su oboleli u periodu od 12. do 21. maja.

27.05.2024

15:32

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija