• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.07.2023

14:00

Retko izdanje Harija Potera kupljeno za 30 penija možda će biti prodato za 5.000 funti

Shutterstock

Zanimljivosti

Retko izdanje Harija Potera kupljeno za 30 penija možda će biti prodato za 5.000 funti

Podeli vest

Retko izdanje knjige "Hari Poter i Kamen mudrosti", kupljeno za 30 penija, moglo bi da bude prodato za čak 5.000 funti na predstojećoj aukciji, piše Gardijan.

Reč je o prvom romanu Džej Kej Rouling o Hariju Poteru koji je odbilo desetak izdavača pre nego što je Blusmberi pristao da odštampa samo 500 primeraka 1997. godine.

Pošto je 300 od tih 500 izdanja dato javnim bibliotekama, potraga za prvim izdanjem je veoma teška.

- Zbog toga, originalna prva izdanja imaju moć da novčiće od običnog metala pretvore u čisto zlato - navodi britanski list.

Ovo izdanje je sačuvao čovek iz Stafordšira koji je voleo knjige od malih nogu, a njegova sestra je rekla da je on išao na rasprodaje i crkvene sajmove sa kojih se vraćao sa gomilom knjiga ili stripova.

Foto: Shutterstock

Hari Poter

 

 - Kada se preselio pre četiri godine, bukvalno je sve stavio u stotine kutija, od kojih su mnoge otišle u kontejnere - rekla je ona i dodala da je njen brat znao da ima knjigu "Hari Poter i Kamen mudrosti", ali da nije moga da se seti gde se nalazi, te je porodica pretpostavila da je izgubljena.

Vlasnik knjige je neočekivano preminuo u 55. godini, a retko izdanje je pronađeno nakon što je tim iz "Richard Winterton Auctioneers" pregledao njegove stvari.

U decembru 2022. godine, retko izdanje romana "Hari Poter i Kamen mudrosti" prodato je za 8.000 funti na jednoj aukciji. Prethodno je, u martu iste godine, prvo izdanje knjige prodato za 69.000 funti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija