• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.07.2023

23:20

10 interesantnih  činjenica o Elizabet Tejlor (FOTO)

profimedia

Zanimljivosti

10 interesantnih činjenica o Elizabet Tejlor (FOTO)

Podeli vest

Od detinjstva do smrti, 2011. godine glumica Elizabet Tejlor je intrigirala javnost kako dobrim ulogama u filmovima, tako i burnim privatnim životom.

Elizabet Tejlor se pojavljivala u mnogim popularnim filmovima iz ere zlatnog Holivuda, kao što su "Mačka na usijanom, limenom krovu", "Kleopatra", "Baterfild 8", "Ko se boji Virdžinije Vulf?" i mnogim drugim.

Britansko-američka glumica je imala veliki glumački dar, ali i poseban glamur, stav, ljubičaste oči i buran ljubavni život.

Ovo je 10 manje poznatih činjenica o njoj:

1. Bila je prva najplaćenija glumica

Elizabet Tejlor je bila prva glumica kojoj je ikada bilo isplaćeno 1 000 000 dolara za ulogu. To je bio njen honorar za ulogu  Kleopatre, 1963. godine.

U to vreme je plata predsednika Dž.F. Kenedija iznosila 150 000 dolara.

Liz Tejlor je bila plaćena milion dolara za naredne filmove, a  najplaćenija uloga joj je bila u "Flinstonovima" i iznosila je 2,5 miliona dolara.

2. Imala je najskuplju kolekciju nakita

Liz Tejlor je imala veliku kolekciju skupocenog nakita. Imala je dijamante, bisere, čak i dijamantsku tijaru.

Njen treći muž Majk Tod poklonio joj je Kartije dijamant i set rubina. Njen drugi muž, Ričard Barton joj je poklonio mnogo skupog nakita - minđuše, narukvice, ogrlice i broševe.

Nakon smrti sav njen nakit je prodat  za 150 miliona dolara na aukciji.

 

 

3. Imala je osam brakova

Elizabet Tejlor se prvi put udala sa 18 godina. Razvela se nakon dve godine i 1952. godine se udala za britanskog glumca Majkla Vildinga. Brak je trajao četiri godine. Nekoliko meseci kasnije se udala za poznatog režisera Majk Toda, sa kojim je bila dve godine - do njegove smrti.

Zatim se udala za pevača Edi Fišera, koji je već bio oženjen kada su se njih dvoje upoznali. On se razveo, a Elizabet je dobila nadimak "rasturačica porodica".

Godine 1964. razvela se od njega i udala za kolegu Ričarda Bartona sa kojim je bila do 1974. kada su se i razveli. Naredne godine se opet udala za njega. Definitivno je raskinula sa Bartonom 1976. godine.

Za šestog muža, Džon Varnera, se udala 1976. Sedmi muž joj je bio Lari Fortenski, za kojeg se udala 1991. i od kog se razvela 1996. godine.

4. Njene oči su bile ljubičaste

Ovu glumicu činilo je neodoljivom i to što je imala prelepe oči. Oči su joj bile tamno plave, ali je u njima bilo i male količinine melanina zbog kojeg su se nekada činile ljubičastim.

Elizabet je često nosila plavu i ljubičastu odeću ili se šminkala u ovim nijansama kako bi istakla boju svojih očiju.

 

5. Na naslovnici "People" magazina je bila 14 puta

Kao i svaka druga zvezda, logično je da se Elizabet pojavljivala na naslovnicama mnogih magazina tokom svoje karijere.

Ali, ono što je izdvaja od ostalih je to što je na naslovnici "People" magazina bila 14 puta, što je čini drugom poznatom zvezdom koja ima toliki broj solo naslovnica. Na prvom mestu je princeza Dajana.  

A na naslovnoj strani magazina "Life" Liz Tejlor je bila 14 puta. 

6. Bila je dama

Zbog glumačkih uspeha i ogrome slave Elizabet je postala Dama britanskog kraljevstva 2000. godine.

Pored ove titule dobila je i svoju ulicu u gradu Ajova.

 Jedina je od zvezda koja je inspirisala slikara Endi Vorhola, koji je naslikao sliku u njenu čast. Slika "Muškarac u njenom životu" je prodata za 23,7 miliona dolara na aukciji, 2007. godine.

 

 

7. Prvi ugovor je potpisala sa samo 9 godina

 

Elizabet je prvi ugovor potpisala sa samo devet godina. Kasnije je rekla da nakon tog ugovora nije imala normalno detinjstvo. "MGM" je mnogo kontrolisao njen tadašnji život. Išla je na časove glume, pevanja i plesa i nije imala vremena za normalan život.

Njenoj majci je takođe rečeno da bi Liz trebalo da ofarba kosu i promeni oblik obrva, ali je ona to odbila.

Liz Tejlor je najpre imala manje uloge, a zatim se probila sa ulogom u filmu "Mesto pod suncem", 1951. godine.

8. Tokom života je hospitalizovana preko 70 puta

 Tokom života, Elizabet je posetila bolnicu oko 70 puta i imala je 20 manjih operacija. Rođena je sa skoliozom i tokom tinejdžerskih dana, dok je snimala film, slomila je kičmu tokom trkačke scene. Lomila je kičmu još četiri puta i imala veštačku kuk.

Preživela je tumor na mozgu, rak kože, azijski grip, upalu pluća. 

Tokom '70-ih je imala problem sa alkoholom, pa je provela dva meseca na rehabilitaciji. Umrla je 2011. zbog prekida rada srca.

 

 

9. Dobitnica je mnogih nagrada

Glumica je osvojila mnoge nagrade, što zbog glume, što zbog svojih aktinosti izvan glumačke karijere.

Dobitnica je dva Oskara za najbolju glavnu glumicu, prvu za ulogu u "Baterfild 8", 1961. i zatim i 1966. za ulogu u "Ko se boji Virdžinije Vulf?"

Takođe je dobitnica BAFTA nagrade i Zlatnog globusa za najbolju glumicu u filmu "Iznenada prošlog leta", 1960. godine.

Kasnije je dobila Henrieta nagradu, nagradu za životno delo američkog filmsog instituta 1993. i humanitarnu nagradu Džin Heršolt.

Nagradu za aktivizam i glumu dobila je 2011. godine.

 

 

10. Prva je poznata ličnost koja je kreirala sopstveni parfem

Elizabet Tejlor je prva poznata ličnost koja je kreirala svoju liniju parfema 1987. godine. Parfem je nazvala "Strast". Par godina kasnije, 1991., objavila je novu liniju parfema i nazvala je "Beli dijamanti".

Njeni parfemi su i dalje veoma popularni, a godišnja zarada od njih je milijardu dolara godišnje. 

Elizabet Tejlor je kreirala i svoju kompaniju nakita "House of Taylor", 2005. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija