• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.08.2023

22:00

Gosti na venčanju moraju da se pridržavaju ovih pravila

Shuterstock

Zanimljivosti

Gosti na venčanju moraju da se pridržavaju ovih pravila

Podeli vest

Svaki gost na venčanju trebalo bi da ispoštuje određena pravila da bi lep događaj protekao kako treba.

Kada vas pozovu na neko venčanje, verovatno se  radujete sreći mladenaca i ne razmišljate previše o pravilima koja se vezuju uz ponašanje na svadbama.

Ako ste već više puta bili na nečijem venčanju, onda znate da pozivnica koju ste dobili podrazumeva i određena očekivanja. Postoje tradicionalna pravila koja moraju da se ispoštuju na svakoj svadbi, ali i ona koja su zastarela.

Stručnjaci za bonton su za BestLifeOnline pripremili listu pravila za venčanja.

1. Brzo potvrdite svoj dolazak


Ako ste primili pozivnicu na venčanje, od vas se očekuje što skoriji odgovor da li planirate da dođete ili ne. 

- To nije samo pristojno, nego je važno pravilo. Odgovorite odmah čim ste primili pozivnicu i imajte na umu da vašim odgovorom pomažete paru u organizaciji njihovog najvažnijeg dana - ističe Kristi Spenser, stručnjak za lepo ponašanje i osnivač kompanije Polite Company.

Takođe, treba obratiti pažnju na to da li se pozivnica odnosi samo na vas ili i na vašu pratnju. Ako je na pozivnicu samo vaše ime, ne očekujte da ćete povesti još nekoga.

- Važno je imati na umu da ne dobijaju svi goste pozivnice koje podrazumevaju pratnju, posebno ako je reč o skromnijem venčanju. Poštujte želje mladenaca i ne dovodite pratnju ili dodatnu decu ako ih nisu naveli u pozivnici. Izbegavajte tražiti da vam naprave ustupak i da objašnjavate da sad morate da angažujete nekoga da vam čuva decu - objašnjava Spenser.

Foto: Shuterstock

 

 

2. Ne treba izmišljati izgovor ako ne planirate da dođete


Iako je velika čast kada mladenci žele da zajedno sa njima proslavite njihov veliki dan, ne morate biti na svakom vjenčanju na koje vas pozovu. Naravno da bi bilo u redu prisustvovati venčanjima članova porodice i bliskih prijatelja, ali ako ne uspete stići baš na svaku svadbu, i to je u redu.

O svojim planovima obavestite mladence.

- Ako ste bliski paru i želite da im kažete razlog zbog kog nećete prisustvovati njihovom venčanju, pošaljite im kratku poruku sa objašnjenjem - savetuje Spenser.

3. Uvek ponesite poklon


Kad je reč o poklonima, uvek i obavezno donesite poklon za mladence. Nepristojno je doći bez poklona.

- Čak i ako su napisali da ne žele poklone, svakako ponesite jedan. To može biti vaučer, putovanje ili neki drugi simboličan poklon. Ako ništa drugo, kupite čestitku kojom mladencima želite srećan početak zajedničkog života. Nemojte biti jedini koji je na venčanje stigao praznih ruku- savetuje Sintiju Najares, kreativna direktorka kompanije For All Time Events.

Foto: Shuterstock

 

 

4. Novac je dobar poklon


Podrazumeva se da ćete poneti poklon za mladence, ali pravila ovih dana nisu toliko definisana oko toga šta bi poklon trebalo da bude. Stoga niste u pravu ako mislite da novac nije dobar poklon.

- Ideja o novčanom poklonu na venčanju evoluirala je tokom vremena. U današnjem modernom društvu novac je važan poklon, posebno ako mladencima pomaže pri kupovini ili nabavci određene stvari poput automobila, stana ili nekog uređaja - kaže Spenser.

Ako ste skloniji darovati drugačiji poklon, svakako se konsultujte sa mladencima, posebno ako ste im bliski i možete otvoreno razgovarati sa njima.

5. Nemojte da kasnite


Ako ste među onima koji uvek kasne, svakako pripazite prilikom dolaska na nečije venčanje. Ne želite da budete neko ko će upadom na ceremoniju odvući pažnju od mladenaca.

Nećete se samo osećati neprijatno zbog toga, nego ni mladenci neće biti oduševljeni takvim ponašanjem.

Foto: Shuterstock

 

 

 

6. Pripazite na izbor odeće i nikako ne nosite belo


Kad razmišljate o pravilima na venčanjima, verovatno je među prvim stvarima koje vam spadaju na pamet činjenica da ne biste trebali nositi belu odjeću.

Ovo pravilo važi kada se radi o tradicionalnim venčanjima,.

- Pripazite da se obučete u skladu s pravilima, posebno ako se radi o formalnom venčanju. Ne želite biti preterano obučeni ili lošije obučeni. Poštujte želje mladenaca i obucite se u skladu s njima - kaže Malarkei.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke
Politika

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov reagovao je na izlaganje narodnog poslanika Demokratske stranke Nebojše Novakovića, i rekao da je uveren da je Novaković lično bio veoma pogođen onim delom ekspozea u kojem je mandatar Miloš Vučević govorio o otklonu od jugoslovenstva i jugonostalgije, što ga je navelo da prilično jadno reaguje i pokuša lično da diskredituje Vučevića.

01.05.2024

19:54

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda
Politika

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda

U pokušaju da pred grčkim i srpskim narodom i širom evropskom javnošću drsko prikrije inkriminišuće činjenice o eklatantnim prekršajima režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani je preduzela još jedan sramotan korak, izjavio je danas ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

01.05.2024

18:11

TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija